Jyväskylässä Vaajakosken rannalla sijaitsee ravintola ja juhlapaikka Koskenhenki, jonka syntytarina ja toiminta eivät ole tavanomaisimmasta päästä.
Kun harrastuksesta tulee ammatti, ei urapolku voi olla kovin tavanomainen.
Marianne Hautsalon, Naissaaren Koskenhengen yrittäjän, ansioluettelo on monipuolinen ja pitkä.
Kaikki alkoi siitä, kun lapsena harrastukseksi valikoitui tanssi.
– Sitten valmistuin tanssijaksi ja tanssinopettajaksi, ja tein sitä ensimmäiset kymmenen vuotta urastani. Kävin myös it-maailmassa ja kovan rahan business-ajatuksissa opettelemassa vähän näitä tekniikoita.
– Sitten minulle tuli kesäkanoja, harrastin kanoja, ja siitä tuli sitten Siltajoen Sirkus ja verkkokaupat ja muut. Valokuvauksesta tuli myös työ, Marianne luettelee.
Viime kesänä naisyrittäjien kanssa paljussa istuessa elämä otti jälleen uuden suunnan.
– Nostin skumppalasin ja sanoin, että seuraavaksi alan harrastamaan skumpanjuomista ja tadaa! Nyt minulla on ravintola, ja pidin viime perjantaina ensimmäisen kuohuviinimaistelun.
Viljelijäreiluutettua hintaa ruuantuottajille
Koskenhengen raaka-aineet tulevat tutuilta viljelijöiltä ja kasvattajilta, valtaosin keskisuomalaisilta tiloilta. Marianne pitää tärkeänä, että he maksavat viljelijäreiluutettua hintaa, jotta myös ruuantuottajan puolia voidaan pitää.