Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Maria perusti leipomon itähelsinkiläisen kerrostalon alakertaan – asiakkaat hehkuttavat: "Ei näin hyviä tuotteita saa mistään Alepasta"

"Leipomotuotteissa minulle on tärkeää, että niissä maistuvat laadukkaat kauden raaka-aineet ja viljat sekä käsityö. Pyrin tuomaan aina jotain uutta tuttuihin tuotteisiin" Maria Mäntysalo kertoo Le Bullen filosofiasta.
"Leipomotuotteissa minulle on tärkeää, että niissä maistuvat laadukkaat kauden raaka-aineet ja viljat sekä käsityö. Pyrin tuomaan aina jotain uutta tuttuihin tuotteisiin" Maria Mäntysalo kertoo Le Bullen filosofiasta.MTV
Julkaistu 05.07.2017 20:12
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maria Mäntysalo perusti toukokuun lopussa minileipomon Helsingin Puotilaan. Nyt naisen tekemiä leipomuksia jo jonotetaan itähelsinkiläisen kerrostalon alakerrasta.  

Tasan kello 15.30 Itä-Helsingin Puotilassa, sympaattisen lähiön pienkerrostalon alakerrassa alkaa kuhina. Maria Mäntysalo avaa liikehuoneistonsa oven, jonka takana on jo pieni jono.

lebulle ulkoaPatisserie Le Bulle sijaitsee pienkerrostalon alakerrassa Helsingin Puotilassa.MTV

Tuoreiden leivonnaisten tuoksu leijailee välittömästi viereiseen Leikkipuisto Rusthollariin, jossa äidit ja isät taaperoineen rakentavat hiekkakakkuja. Nyt olisi hieman parempia kakkuja tarjolla. Pâtisserie Le Bulle on avannut jälleen ovensa asiakkailleen muutamaksi tunniksi ja tänään tarjolla on jo hitiksi muodostunutta rukiista suklaakakkua sekä täysjyväisiä karpalo-ruissämpylöitä.

"Mitään ei tehdä valkoiseen vehnään"

lebulle leivät

Pâtisserie Le Bulle on kondiittorimestari Maria Mäntysalon perustama yhden naisen minileipomo Puotilassa. Liiketilat Rantakartanontiellä sijaitsevassa kerrostalossa ovat kirjaimellisesti pienet. Mutta miten ihmeessä Mäntysalo on päätynyt juuri tänne?

– Minulla oli määräaikainen työsuhde edellisessä työpaikassani ja olin päättänyt perustaa oman yrityksen, kun työsuhde loppuu. Näin taloyhtiöni seinällä ilmoituksen näistä vanhoista kerhotiloista ja ajattelin, että miksi ei! Mäntysalo kertoo. 

lebulle maria leipoo

Mäntysalo asuu nyt oman työpaikkansa naapurissa, mikä on samaan aikaan kätevää autottomalle naiselle, mutta toisaalta työpäivät myös helposti venyvät pitkiksi.

Le Bullen filosofia on yksinkertainen: Mäntysalo leipoo kaiken itse laadukkaista, kotimaisista pientuottajien raaka-aineista. Mitään ei tehdä valkoiseen vehnään, vaan leivonnaisissa käytetään esimerkiksi spelttiä, kauraa ja ruista. 

– Terveellisyys merkitsee eri ihmisille eri asioita. Toisille se on sokerittomuutta tai gluteenittomuutta, minulle se tarkoittaa sitä, että raaka-aineet ovat puhtaita ja laadukkaita ja tuotteet lisäaineettomia.

lebulle lista

Vaikka leipomo on ollut auki vasta kuukauden päivät, on Le Bullella jo kymmeniä kanta-asiakkaita. Mäntysalo ei ole ehtinyt mainostaa yritystään missään, mutta puskaradio on tehnyt sen hänen puolestaan sosiaalisessa mediassa.

Mäntysalo lataa Le Bullen Facebook-sivuille joka sunnuntai seuraavan viikon menun: arkipäivisin on yleensä aina tarjolla kaksi eri leivonnaisvaihtoehtoa. Ennakkovarauksia alkaa sadella Facebookissa heti, kun viikon leivonnaisvalikoima sinne ilmestyy. Asiakkaat voivat myös toivoa listalle omia suosikkejaan ja Mäntysalo toteuttaa toiveet parhaansa mukaan. Kun Le Bulle iltapäivällä avaa ovensa muutamaksi tunniksi on Mäntysalo ennakkotilausten lisäksi varautunut myös satunnaisiin ohikulkijoihin.

Vastaisku hypermarkettien paistopisteille

Le Bulle on samalla myös eräälainen vastaisku hypermarketeille. Mäntysalo uskoo, että perinteiset kivijalkapuodit ovat tulossa takaisin ja ihmiset haluavat vaihtoehtoja markettien paistopisteille. 

–  Makueron huomaa. Paistopistetuotteet käyvät nopeasti liian tutuiksi.

Kovaa katetta ei Le Bullen leivonnaisissa ainakaan toistaiseksi ole, eikä Mäntysalon aikomuksena olekaan tehdä unelma-ammatistaan kultakaivosta.

–  Minulle on tärkeintä se, että saan tehdä sitä mitä rakastan. Kunhan tulen toimeen. Haluan, että hinnat ovat myös asiakkaille helposti lähestyttäviä – että tämä olisi matalan kynnyksen paikka, Mäntysalo toteaa ja keskustelu kääntyy Ranskan ja Italian idyllisiin leipomoihin.

Lähiöt uuteen nousuun

lebulle asiakkaatulkona

Yksi leipomon kanta-asiakkaista, puotilalainen Anneli Miljard saapuu sisään ostoksille. Jo yli viisi vuotta idän idyllisessä lähiössä viihtynyt Miljard on ikionnellinen Le Bullen avautumisesta Itä-Helsinkiin.

– Olen jo pitkään pyrkinyt tukemaan pientuottajia ja ostan hyvin pitkälti ruokani luomuna. Täydellistä, että omassa taloyhtiössä on nyt tällainen leipomo. Ei näin hyviä tuotteita saa mistään Alepasta, Prismasta tai mistään muualtakaan, Miljard hehkuttaa.

lebulle kakku2

Puotilan aluetoiminnassa aktiivisesti mukana oleva Miljard uskoo myös kivijalkamyymälöiden suosion kasvuun ja ennen kaikkea lähiöiden elävöitymiseen.

– En usko, että nämä pienet paikat syöksevät supermarketteja markkinoilta, mutta on tärkeää, että ihmisille on vaihtoehtoja. Minun henkilökohtainen tavoitteeni on saada Itä-Helsinki nousuun!

Le Bullen kaltaiset paikat voivat toden totta tehdä sen ja murtaa esimerkiksi ikäviä stereotypioita itäisistä kaupunginosista.

Pienen leipomon suuri suosio

lebulle kakku patongit

Miljard on löytänyt leipomon vaihtuvasta valikoimasta jo muutamia ehdottomia suosikkeja. Yksi niistä on vuohenjuusto-galette.

– En tiedä Maria, mitä salaista ainesosaa niihin laitat, mutta ne ovat taivaallisia! Miljard huokailee.

Mäntysalo punastuu ja luettelee:

– Siinä oli kauden kasviksia, perunaa, tomaattia, yrttejä..

Toinen Miljardin ehdoton suosikki on rukiinen suklaakakku paahdetulla valkosuklaa-rommiganachella. Sitä on myös tänään, heinäkuisena keskiviikkona Le Bullen valikoimissa.

lebulle kakku 

– Mitä!? Onko sitä todella tänään? Voi miksi kerroitte sen minulle, Miljard innostuu ja nauraa.

Samalla sisään astuu sattumalta leipomon ohi kulkenut utelias pariskunta. Muiden asiakkaiden hehkutuksen myötä pariskunta poistuu hetkeä myöhemmin paikalta neljän sämpylän ja yhden kakkupalan kera. 

Le Bullen suosiossa on vain yksi pieni riski: paikasta voi pian tulla "liian suosittu". Pienet leipomotilat, yksi leipuri ja yhden uunin taktiikka eivät riitä loputtomiin.

– Se vähän pelottaa, mutta sitten on vain mietittävä lisähenkilökuntaa tai uusia tiloja, Mäntysalo toteaa.

Lisää aiheesta:

Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Viiden euron buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista: Tällaista ruoka onMarkus joutui sulkemaan 550 neliön ravintolansa koronan takia – avasi 60 neliön pizzerian Espooseen, ja nyt nämä pizzat viedään käsistäSuomeen Argentiinasta muuttanut Erika avasi Helsinkiin ennennäkemättömän tehtaan – ruokakaupatkin kiinnostuivat ainutlaatuisesta juustoleivästä: "Helppo ruoka tykätä"Rönttösrouva myy nyt 49 euron "vessapaperirullia" – hamstraajat ovat jo käyneet: "Loistava ja maukas kevennys ankeaan aikaan"Espooseen avautuu ruokakauppa, jota ei ole ennen Suomessa nähty – anniskelulupa oli pudottaa kauppiaan persuksilleen: "En voi vieläkään uskoa, että tämä on mahdollista"
LeivontaMakuja
Mäntysalo käyttää leivonnaisissaan pientuottajien tuotteita. Jauhot tulevat Krannin tilalta Nurmijärveltä.MTV

Maria Mäntysalo joutui tilaamaan osan ammattilaitteistostaan ulkomailta, koska pieneen tilaan oli hankala löytää sopivia laitteita Suomesta.MTV

Le Bullen lista vaihtuu viikottain.MTV

Anneli Miljard (oik.) kertoo ohikulkeneelle pariskunnalle, mistä Le Bullessa on kyse.MTV

Rukiinen suklaakakku on yksi Le Bullen suosikeista. Se on leivottu täysin ruisjauhoihin.MTV

Le Bullen myyntipiste on ehkä vaatimaton, mutta tuotteet puhuvat puolestaan.MTV

Taas sitä kakkua saa!MTV

Tuoreimmat aiheesta

Leivonta
  • 14.9.17:33
    Ruoka

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • 13.9.17:36
    Ruoka

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • 11.9.17:14
    Ruoka

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"

  • 10.9.17:02
    Ruoka

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • 6.9.17:31
    Suklaa

    Nyt on helppo brownie! Ellimaijan ohjeella "ihanan tahmea" lopputulos