Sedu Koskinen 60 vuotta – pieni lapsi tasapainottaa ravintolakeisarin arkea: "Tytär on nyt se elämän tärkein asia"

Sedu Koskinen täyttää huomenna perjantaina 2. kesäkuuta pyöreät 60 vuotta. Intohimo yöelämään pitää ravintolakeisarin kiireisenä.

Yli 150 ravintolaa perustanut Sedu Koskinen, 60, ei vaikuta sellaiselta kuusikymppiseltä, joka harkitsisi eläkkeelle jäämistä edes unissaan. Vaikka takana on 28 vuotta yrittäjänä, Koskisella on edelleen uusia ideoita.

– Minulla on ihan lapsesta asti ollut vilkas mielikuvitus, ja sehän se tärkein kyky ravintolakonseptien luomisessa onkin, Koskinen sanoo.

Yrittäminen ravintola-alalla on kuitenkin ajoittain varsin vaativaa.

– Pitää olla sinnikäs ja periksiantamaton. Mutta kun tähdet ovat kohdillaan, ja onnistut löytämään uuden lähestymiskulman ihmisten vapaa-ajan viettoon, se ruokkii intohimoa työtä kohtaan, Koskinen maalailee.

Tyttären syntymä muutti ajatuksia isistä ja äideistä

Tällä hetkellä Koskinen on kesäpäivänviettoalue Hernesaaren Rannan toimitusjohtaja ja toimii konsulttina pörssiyhtiö Restamaxille. Turussa mies omistaa legendaarisen kesäravintola Samppalinnan ja Chic-yökerhon.

Tekemistä piisaa, eikä Koskinen äkkiseltään edes muista, koska lomaili viimeksi. Vapaa-aikaa hän kuitenkin viettää mieluusti pienen tyttärensä seurassa. Koskisesta tuli isä 56-vuotiaana.

– Tytär on se elämän tärkein asia nyt, Koskinen toteaa ja kertoo, miten isyys on muuttanut häntä.

– Saatoin ennen ärsyyntyä lasten touhuista. Nykyään aina kun näen pikkulapsen, alkaa hymyilyttää. Ymmärrän lapsia, äitejä ja isiä, eivätkä lasten tohinat enää haittaa minua.

"Alkoholilainsäädäntö kannustaa kotona tissutteluun"

Suomalaisten juomakulttuurista ja lainsäädännöstä on Koskisella paljon sanottavaa. Vaikka Koskisen mielestä nuorison alkoholinkäyttö on nykyään siivompaa, ei laki kannusta suomalaisia edelleenkään hakeutumaan toistensa seuraan tai nauttimaan alkoholia sivistyneemmin.

– Meillä ollaan vielä kaukana keskieurooppalaisesta menosta.

Seppo Sedu Koskinen

– syntymäaika- ja paikka: 2.6.1957 Pälkäne

– perhe: 3-vuotias tytär

– asuinpaikka: Helsinki

– koulutus: Tekninen koulu ja elämän koulu

– uran pääkohdat: Ensimmäisen oman yrityksen perustaminen (1989), ensimmäisen baarin, Bar 57:n perustaminen (1992), valinta Turun kaupunginvaltuuston jäseneksi (1996), ravintolatoiminnan laajeneminen muualle Suomeen (2000), Helsingin Tiger-yökerhon perustaminen (2000), ensimmäisen Onnela-ketjun ravintolan perustaminen (2004), tyttären syntymä (2014), Hernesaaren Rannan perustaminen (2015)

– harrastukset: lukeminen, elokuvat, golf, lenkkeily

– juhlii merkkipäiväänsä Turun Samppalinnassa perjantaina ja Helsingissä lauantaina

Korkea alkoholiverotus ja alkoholin markkinointikielto kannustavat ihmisiä hakemaan pullonsa Virosta ja juomaan sen yksin kotona, hän lisää.

– Näissä olosuhteissa on vaikea luotsata kulttuuria, jossa alkoholia käytettäisiin kohtuudella ja valvotusti. Onhan tämä kaksinaismoralistista, Koskinen tuhahtaa.

Viihteellä voisi nauttia myös veden päällä

Uusimpana projektinaan Koskinen suunnitteli kelluvan yökerhon tuomista Aurajoen rannalle. Vastaavat ravintolalaiturit ovat olleet suosittuja jo vuosia muun muassa Amsterdamissa ja Belgradissa. Turku ei kuitenkaan ole edelleenkään antanut ravintolalaiturille sijoituspaikkaa, joten Koskinen on etsimässä sille uuden ottajan Suomen ulkopuolelta.

– Kiinnostusta on jo ollut Tallinnasta, Tukholmasta ja Pietarista, Koskinen kertoo.

Vaikka yrittäminen Turussa ei aina ole ruusuilla tanssimista, Koskinen kertoo olevansa kiitollinen, että aloitti ravintoloitsijan uransa nimenomaan sieltä.

– Turusta oli oikeastaan hyvä lähteä, koska se on niin varauksellinen paikka. Paikka on toiminut minulle kouluna ennen kuin laajensin toimintaa muualle Suomeen.

Pyörittäessään liiketoimintaa eri paikkakunnilla Koskinen kertoo havainneensa sosiaalisen kulttuurin vaihtelevan paljonkin maan sisällä.

– Jostakin syystä Oulussa ja Kuopiossa on kaikista välittömin ja leppoisin tunnelma, hän sanoo.

– Mutta ympäri Suomen matkustaminen on ollut aina todella antoisaa.

Lue myös:

    Uusimmat