Journalistiliitto: Maria Pettersson sivuun päätoimittajan paikalta

Suomen historian jännät naiset 8:08
Katso myös: Näin Pettersson kertoi kirjastaan elokuussa 2022.

Journalistiliiton hallitus tiedottaa nimittäneensä Journalisti-lehden toimitussihteerin Manu Marttisen lehden virkaa tekeväksi päätoimittajaksi. 

Journalistiliitto kertoo hallituksen keskustelleen valtuuston luottamusäänestyksestä, mutta lopullista päätöstä Pettersonin asemasta ei ole vielä tehty. Liitto ei ole myöskään tarkentanut, että milloin hallitus palaa asiaan.

Journalisti-lehden päätoimittaja ja kirjailija Maria Pettersson sai viime viikolla Journalistiliiton hallitukselta erittäin vakavat moitteet toiminnastaan. 

Tekijänoikeusneuvosto lausui lokakuussa, että Pettersson oli loukannut kopioinnin kohteeksi joutuneiden tutkijoiden moraalisia oikeuksia lainaamalla tutkijoilta materiaalia tietokirjaansa Suomen Historian jännät naiset (Atena, 2022) ilman kunnollisia lähteytyksiä.

Journalistiliiton valtuusto äänesti viime torstaina Petterssonin luottamuksesta. Äänet jakautuivat 33–32 Petterssonia vastaan. Yksi äänesti tyhjää. 

Äänestystulos tarkoittaa sitä, ettei Petterssonilla ole valtuuston luottamusta päätoimittajan tehtävässä. Valtuusto on Journalistiliiton ylin päättävä elin, mutta se ei kuitenkaan päätä liiton työsuhteista, joten valtuuston äänestystulos ei ole juridinen.  

Pettersson avasi tapauksesta heränneitä kysymyksiä julkisessa Facebook-päivityksessään viime viikolla.

Ihan alkuun summaus: olen ilman muuta lainannut alkuperäisiä lähteitä ja käyttänyt toisten tekijöiden tekstiä väärin, ja pyydän sitä vielä kerran anteeksi. Olen pyytänyt sitä anteeksi myös suoraan tutkijoilta. Sain anteeksi, mistä kiitän heitä. Anteeksipyynnön ansaitsevat myös kollegat ja työnantajani. Minun olisi pitänyt journalistina suhtautua tarkemmin lähteistykseen ja moraalisiin oikeuksiin, Pettersson kirjoitti.

Uutinen päivittyy. 

Lue myös:

    Uusimmat