Journalistiliiton valtuustolta ei luottamusta Maria Petterssonille – nyt puhuu liiton puheenjohtaja Hanne Aho

Journalistiliiton valtuusto äänesti eilen Journalisti-lehden päätoimittajan Maria Petterssonin luottamuksesta. Äänet jakautuivat 33–32 Petterssonia vastaan. Yksi äänesti tyhjää. 

Äänestystulos tarkoittaa sitä, ettei Petterssonilla ole valtuuston luottamusta päätoimittajan tehtävässä. Valtuusto on Journalistiliiton ylin päättävä elin, mutta se ei kuitenkaan päätä liiton työsuhteista, joten valtuuston äänestystulos ei ole juridinen.  

– Tilanne, jossa emme aiemmin ole olleet, summaa Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho MTV:lle. 

Koska valtuustolla ei ole päätäntävaltaa tässä asiassa, näkee Aho asian niin, että äänestystulos oli valtuuston mielipide asiaan. 

Aho ei halua kommentoida sitä, että minkälaisena hän näkee Petterssonin jatkon Journalisti-lehdessä. MTV ei tavoittanut Petterssonia kommentoimaan valtuuston äänestystulosta. Pettersson on pyytänyt julkisesti anteeksi tutkijoilta, Journalistiliitolta sekä toimittajakollegoiltaan. 

Julkisessa keskustelussa kritiikkiä on osoitettu myös Journalistiliiton ja puheenjohtaja Ahon suuntaan. 

Tekijänoikeusneuvosto lausui lokakuussa, että Pettersson oli loukannut kopioinnin kohteeksi joutuneiden tutkijoiden moraalisia oikeuksia lainaamalla tutkijoilta materiaalia tietokirjaansa Suomen Historian jännät naiset (Atena, 2022) ilman kunnollisia lähteytyksiä.

Aho totesi lausunnon julkaisun jälkeen lausunnon tarkoittavan sitä, että Pettersson ei olisi plagioinut kirjassaan. Nyt tiistaina liitto julkaisi paineen noustua tiedotteen, jossa Aho kuitenkin sanoi seuraavasti: 

– En enää sanoisi niin. Menettelytapa oli Petterssonilla väärä. Olin silloin niiden tietojen varassa, joita olin saanut Petterssonin kustantajalta, Suomen kustannusyhdistykseltä ja Petterssonilta itseltään. Minun olisi pitänyt selvittää asia paremmin.

MTV kysyi Aholta, miten hän kokee oman asemansa liiton puheenjohtajana: voiko hän jatkaa tehtävässään?

– Valtuuston kokouksessa ei noussut esille sitä, että valtuustolla ei olisi luottamusta liiton hallitusta kohtaan. Journalistiliiton hallituksen luottamuksesta ei siis äänestetty kokouksessa.

– Olen tehnyt prosessissa virheitä, Aho kuitenkin myöntää. 

Hän myös toteaa, että on selvää, että kritiikkiä Journalistiliittoa kohtaan on tullut.

Suomen historian jännät naiset 8:08
Maria Petterson puhui kirjastaan Suomen historian jännät naiset Huomenta Suomessa elokuussa 2023.

Vakavia moitteita Petterssonille

Journalistiliiton hallitus antoi erittäin vakavat moitteet Petterssonille toiminnastaan, jossa hän on rikkonut tutkijoiden moraalisia oikeuksia teoksessaan Suomen Historian jännät naiset. Liiton hallitus päätti asiasta tiistaina 28. marraskuuta. 

Liiton hallitus totesi, ettei se hyväksy Petterssonin toimintatapaa. 

– Toimintatapa loukkaa kaikkia niitä, jotka tekevät työnsä hyvin. Emme tuoneet paheksuntaamme riittävän selkeästi ja nopeasti julki, emmekä tarttuneet tilanteeseen riittävän päättäväisesti. Pyydän anteeksi. Epäonnistuimme Maria Petterssonin tietokirjaan liittyvän tekijänoikeuskiistan käsittelyssä, Aho sanoi tiedotteessa.

Samana päivänä Pettersson sanoi STT:lle, että hänen jatkostaan päättää Journalistiliiton hallitus. 

Lue aiheen taustoista lisää: 

Lue myös:

    Uusimmat