Maria Pettersson saa pitää työnsä Journalisti-lehden päätoimittajana: "Ensin ihmetytti, sitten pelotti, sitten v*tutti ja lopuksi hävetti"

Suomen historian jännät naiset 8:08
Näin Pettersson kertoi kirjastaan elokuussa 2022.

Journalisti-lehden päätoimittaja ja kirjailija Maria Pettersson saa Journalistiliiton hallitukselta erittäin vakavat moitteet toiminnastaan, jossa hän on rikkonut tutkijoiden moraalisia oikeuksia tietokirjassaan Suomen historian jännät naiset (Atena, 2022). Journalistiliitto kertoo hallituksen päättäneen asiasta tänään tiistaina.

Liiton mukaan Pettersson ei ole toiminut moraalisesti oikein eikä suhtautunut riittävällä vakavuudella siihen, että hän on käyttänyt muiden työtä kirjassaan hyväkseen.

Hallitus ei kuitenkaan irtisano Petterssonia, joka on pyytänyt anteeksi toimintaansa. Liiton mukaan hän on hoitanut työnsä Journalistin päätoimittajana moitteetta.

Pettersson avasi tapauksesta heränneitä kysymyksiä julkisessa Facebook-päivityksessään.

Ihan alkuun summaus: olen ilman muuta lainannut alkuperäisiä lähteitä ja käyttänyt toisten tekijöiden tekstiä väärin, ja pyydän sitä vielä kerran anteeksi. Olen pyytänyt sitä anteeksi myös suoraan tutkijoilta. Sain anteeksi, mistä kiitän heitä. Anteeksipyynnön ansaitsevat myös kollegat ja työnantajani. Minun olisi pitänyt journalistina suhtautua tarkemmin lähteistykseen ja moraalisiin oikeuksiin, Pettersson kirjoittaa.

Päivityksessään Pettersson kertoo olleensa ihmeissään, kuinka paljon julkisuutta  kiista tietokirjallisuuden lainauskäytännöistä on saanut, kunnes ymmärsi, millainen merkitys asialla on tutkijoille.

– Toisekseen kyse on minusta. En ajatellut olevani erityinen vallankäyttäjä kirja-alalla, päinvastoin, olen noviisi. Olen kuitenkin töissä Journalistiliitossa, jonka työhön tekijänoikeusasiat olennaisesti liittyvät. Se tarkoittaa, että minun pitäisi olla tekijänoikeusasioista erityisen tarkkam hän jatkaa.

Pettersson myöntää, ettei tajunnut olevansa journalismin alalla merkittävä vallankäyttäjä. Hän kertoo myös asiaan liittyvän viestinnän epäonnistuneen "mojovasti". Hän muun muassa esitti, että alan muutkin tietokirjailijat sekä journalistit toimivat samoin.

Jep, juuri siltä se kuulosti. Ja semmoinenhan on ihan kukkua.

– En missään nimessä tarkoittanut, että journalismissa vallitsisi jokin vakava ongelma sen suhteen, miten muiden tekstiä lainataan. Journalistin ohjeet ovat pätevät ja riittävät ja kollegat seuraavat niitä tarkasti, Pettersson jatkaa.

Pettersson pahoittelee syvästi Journalistiliiton saamaa mainehaittaa, vaikka virheen on tehnyt liiton sijaan kirjan kustantaja sekä hän itse. Tapausta on vatvottu alan toimijoiden keskuudessa jo noin vuosi. Pettersson kysyykin itseltään, miksei hän avannut ajatuksiaan tapauksesta jo aiemmin.

Ensin ihmetytti, sitten pelotti, sitten vitutti ja lopuksi hävetti, hän päättää kirjoituksensa.

Lue myös:

    Uusimmat