Maria Pettersson pyytää anteeksi kommenttiaan toimittajista

Pettersson pahoitteli STT:lle myös toimittajia suututtanutta kommenttiaan, jossa hän väitti toimintansa olevan "alalla vallitseva normaali tapa".

Joukko tutkijoita kertoo hyväksyneensä kirjailija ja Journalisti-lehden päätoimittajan Maria Petterssonin anteeksipyynnön.

Tutkijat julkaisivat tänään lausunnon, jossa he kertoivat Petterssonin esittäneen heille eilen anteeksipyyntönsä tavasta, jolla tämä käytti heidän tutkimustyötään ja tekstejään omassa tietokirjassaan Suomen historian jännät naiset (Atena, 2022).

Tutkijat totesivat, että he hyväksyvät Petterssonin anteeksipyynnön heidän tutkimustensa ja tekstiensä "hyvän tavan vastaisesta ja luvattomasta hyödyntämisestä" sekä Petterssonin julkisista lausumista vuoden aikana.

–  Arvostamme tätä Petterssonin osoittamaa vastuunkantoa ja keskusteluyhteyden luomista, hyväksymme hänen anteeksipyyntönsä, eikä meillä ole mitään muita vaatimuksia kirjailijalle. Toivomme kuitenkin, että teoksen kustantaja ja asiassa vahvasti kantaa ottanut Suomen kustannusyhdistys kantaisivat myös tilanteesta vastuunsa, tutkijat sanoivat lausunnossa, joka julkaistiin tutkimusyhdistys Suonen verkkosivuilla.

Lausunnon allekirjoittivat Susanna Välimäki ja Juha Torvinen Helsingin yliopistosta, Pauliina Räsänen ja Maarit Leskelä-Kärki Turun yliopistosta sekä Nuppu Koivisto-Kaasik Taideyliopiston tutkimusinstituutista.

Journalistiliiton päätöstä odotetaan vielä

Tekijänoikeusneuvosto lausui lokakuussa, että Pettersson oli loukannut kopioinnin kohteeksi joutuneiden tutkijoiden moraalisia oikeuksia lainaamalla tutkijoilta materiaalia tietokirjaansa ilman kunnollisia lähteytyksiä.

Pettersson on neuvoston lausunnosta sekä kirjan ympärillä käydystä kohusta huolimatta saanut toistaiseksi pitää asemansa Journalistiliiton Journalisti-lehden päätoimittajana. Näinä päivinä Journalistiliitolta kuitenkin odotetaan päätöstä asiaan liittyen.

–  Teemme päätöksen asiassa alkuviikosta ja tiedotamme siitä. En vielä pysty sanomaan, milloin, vastasi Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho tänään STT:lle tekstiviestitse.

Petterssonin mukaan hänen jatkostaan Journalisti-lehden päätoimittajana päättää liiton hallitus.

– jos hallituksella on luottamus, niin sitten jatkan ja jos ei, niin sitten en jatka, Pettersson sanoi STT:lle tänään iltapäivällä.

Monet toimittajat ovat julkisesti arvostelleet Journalistiliiton tähän asti varauksettomalta näyttänyttä tukea Petterssonille ja sitä, että tämä on saanut jatkaa tehtävässään. Neuvoston lausunnon jälkeen liiton hallitus totesi Petterssonin hoitaneen työnsä Journalistin päätoimittajana erinomaisesti ja nauttivan hallituksen täyttä luottamusta.

Pettersson pahoitteli myös kommenttiaan toimittajista

Erityisesti toimittajia ja liiton jäseniä on harmittanut se, että Pettersson on väittänyt tapansa lainata muiden työtä olleen toimittajien keskuudessa tavallista.

– Kun tekijänoikeusneuvosto on nyt todennut, että alalla vallitseva normaali tapa ei ole ok, niin paitsi minun niin varmaan monien muidenkin tietokirjailijoiden ja myös journalistien täytyy muuttaa työskentelytapojaan, Pettersson sanoi STT:lle marraskuun alkupuolella.

Tänään Pettersson sanoi STT:lle, ettei hän toivo, halua tai vaadi, että hänen ja hänen kirjansa saamia moitteita tulisi laajentaa koko alaa koskevaksi keskusteluksi. Hän pahoittelee kommenttiaan.

– En missään nimessä tarkoittanut, että journalismissa vallitsisi joku vakava ongelma sen suhteen, että miten muiden tekstejä lainataan. Journalismissa käytännöt ja hyvät tavat määrittelevät Journalistin ohjeet, seuraan niitä itsekin päivätyössäni, hän sanoo.

Lue MTV Uutisten kulttuuritoimittaja Kari Pyrhösen kommentti aiheesta: 

Lue myös:

    Uusimmat