Maria kuoli paiskauduttuaan katuun – perheväkivalta yhä yleistä macho-Espanjassa

Seitsemänkymppinen María José Rodrigues menehtyi paiskauduttuaan katuun kotinsa neljännestä kerroksesta muutama viikko sitten Vigossa Espanjan luoteisrannikolla. Poliisi epäilee teosta naisen aviomiestä.

Rodriguesin pojan mukaan hänen äitinsä oli heiveröinen, liikkui kepin kanssa, ja oli hakemassa miehestään eroa. Pojan mukaan on mahdotonta, että hänen äitinsä olisi itse heittäytynyt ikkunasta. Naapurit olivat kuulleet huoneistosta iskuja ja uhrin vetoomuksia miehelle lyömisen lopettamiseksi.

Kuolemaan johtaneet perheväkivaltauutiset ovat Espanjassa karua arkea. Faro de Vigo -lehden mukaan yllä mainittu tapaus on neljäs naiseen kohdistunut perhesurma 300 000 asukkaan Vigossa kahden kuukauden sisällä.

Espanja on modernisoitunut yhteiskuntana monin tavoin maan siirryttyä demokratiaan 1970-luvun lopulla.

Parisuhdekysymyksissä maa on jäänyt osin menneeseen. Vuosittain kymmenet naiset menehtyvät joko miestensä, poikiensa tai veljiensä väkivallan kohteena. Puhutaan käsitteistä violencia machista, miehinen väkivalta, ja crimen machista, miehinen rikos.

Väkivaltaan on herätty viime aikoina

Väkivaltaan herättiin toden teolla joitakin vuosia sitten. Useat järjestöt, Punaisesta Rististä lähtien, kampanjoivat naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Päivälehdissä on ollut tai on sivustoja, joissa käsitellään perheväkivaltaa.

Espanjan hallitus järjesti viime syyskussa kolmeviikkoisen, 1,8 miljoonan euron kampanjan, perheväkivaltaa vastaan. Marraskuussa Madridissa on suurmielenosoitus teemaan liittyen.

Espanjan terveys-, sosiaali- ja tasa-arvoministeriön tilastojen mukaan tämän vuoden tammi-lokakuun aikana 38 naista on kuollut aviomiehen tai avopuolison väkivallan uhrina.

Uhreista ja tekijöistä suuri osa oli espanjalaisia. Uhrit olivat useimmiten 21-50-vuotiaita, tekijät 31-64-vuotiaita. Lähes puolissa tapauksissa uhri oli ex-puoliso, tai eroprosessi oli käynnissä.

Teoista lähes viidennes tapahtui Andalusiassa, mutta suhteessa väkilukuun esiin nousee erityisen synkkänä Luoteis-Espanjassa sijaitseva Galician itsehallintoalue, missä myös alussa mainittu Vigo sijaitsee.

Puolisot, ex-puolisot ja veljet

Feminicidio-nettisivuston mukaan tänä vuonna tähän mennessä (9.11.) on surmattu 89 naista. Luvussa ovat mukana aviopuolisoiden tekojen lisäksi muun muassa miespuolisten lähisukulaisten tekemät surmat, tyttöjen surmat ja tutkinnassa yhä olevat tapaukset.

Sivusto listaa lisäksi seitsemän miestä tai poikaa, jotka ovat menehtyneet lähisukulaisen tai muun läheisen väkivallanteon seurauksena.

Naisten surmat ovat vähentyneet - joskin vuoristoratamaisesti - vuodesta 2008 lähtien. Tuolloin 76 naista menehtyi puolisoidensa käsissä. Viime vuonna heitä oli 54.

Miksi vaimoja, avopuolisoja, siskoja ja tyttäriä surmataan?

Tänä vuonna eniten tapauksia on ollut heinäkuussa. Kyse ei kuitenkaan ole pinnaa kiristävistä kesähelteistä, vastoin yleistä kansanluuloa, sanoo kuolinsyytutkija Miguel Lorente El Mundo -lehdessä.

Taustalla ovat yhdessä vietetty vapaa- ja loma-aika. Konflikteja syntyy, kun pariskunnan lisääntyneen yhdessäolon aikana totutut rutiinit muuttuvat.

Lopettakaa puhuminen "intohimorikoksista"

Jo eronneiden pariskuntien kohdalla kontrollinhaluinen ex-mies ei kestä sitä, että "naisen tavat muuttuvat, hänellä on omaa vapaa-aikaa, hän käy enemmän ulkona, ja tekee asioita erilailla kuin ennen", Lorente toteaa.

Aikakauslehti La Mareassa toimittaja Antonio Maestre muistuttaa, ettei puolisonsa tappaneesta miehestä tunteidensa viemänä tai puolisonsa ärsyttämänä saa tehdä uhria. Sama pätee myös tapauksissa, joissa mies on tehnyt itsemurhan tapettuaan puolisonsa.

Olisi aika lopettaa puhuminen "intohimorikoksista", sillä rakkauden takia tappaminen asettaa vastakkain kaksi toisensa poissulkevaa seikkaa, Maestre sanoo.

Mies ei itke ja on macho

Miehet hallitsevat yhä yhteiskuntaa. Työelämässä, urheilussa ja kulttuurissa miehet näkyvät, kotitöitä ei arvosteta. Miehiä edelleen kasvatetaan olemaan näytämättä tunteitaan, jolloin hän kasvaa hallitsevaan ja ylemmyydentuntoiseen rooliin, totesi toimittaja ja tutkija Noemí Garcimartín Tribuna Interpretativa -julkaisussa toissa vuonna.

Hän myös muistuttaa, että sekä miehet että naiset itse idealisoivat naisen ajattelemaan, että on normaalia kärsiä rakkauden vuoksi, tai että mikä tahansa on sallittua, kunhan nainen onnistuu olemaan haluttu ja rakastettu.

Vielä joitakin vuosia sitten aviorikoksen tehnyt nainen tuomittiin suurempaan rangastukseen kuin aviorikoksen tehnyt mies, Garcimartín muistuttaa.

María José Rodriguesin kaltaisista tapauksista uutisoidaan todennäköisesti vielä vuosia.

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat