Nuori nainen kuoli ex-poikaystävän puukottamana: Näin uhrin sisar toi tapauksen italialaisten tietoon

Tuhannet ihmiset kilisyttivät joulukuun alussa Padovassa avainnippujaan, kun Giulia Cecchettinin arkku kannettiin ulos kirkosta. 

Avaimista ja 22-vuotiaana kuolleesta opiskelijasta on tullut Italiassa nopeasti lähisuhdeväkivallan vastaisen taistelun symboleita. Cecchettinin hautajaisiin osallistui yli 10 000 ihmistä.

Cecchettin löydettiin puukotettuna ojasta 18. marraskuuta. Teosta epäilty Cecchettinin entinen poikaystävä pidätettiin seuraavana päivänä Saksassa. Cecchettin oli 106. Italiassa tänä vuonna murhattu nainen.

Kuoleman seurauksena useissa kaupungeissa ja yliopistoissa on viime viikkojen aikana järjestetty mielenosoituksia naisten murhia vastaan. Suurimpien maassa järjestettyjen mielenosoitusten takana on feministinen Non una di meno -liike. Siinä aktiivisesti toimivan Isabella Borrellin mielestä naisten murhien taustalla on Italiassa vallalla oleva raiskauskulttuuri, joka läpäisee yhteiskunnan kaikki kerrokset.

– Se näkyy esimerkiksi siinä, miten sukupuolittuneesta väkivallasta kerrotaan televisiossa ja lehdissä. Hallituksen vastaus ilmiöön on ollut syyllistää uhreja sanomalla, että murhattujen naisten olisi pitänyt olla varovaisempia. Se näkyy myös siinä, miten turvakodit eivät saa riittävästi rahoitusta vaan tukeutuvat usein vapaaehtoistyöhön, Borrelli sanoo.

Suru yhdisti maan

Giulian Cecchettinin kohtalo on koskettanut italialaisia tavallista enemmän. Tärkeässä roolissa on ollut Cecchettinin sisar Elena Cecchettin, joka on murhan jälkeen antanut useita lausuntoja medialle.

– Hän on käyttänyt selkeitä avainsanoja, kuten patriarkaalinen kulttuuri ja raiskauskulttuuri, ja on onnistunut muuttamaan valtavan henkilökohtaisen surun ja vihan yhteiseksi. Ensimmäistä kertaa ihmiset ovat yhdistäneet pisteet raiskauskulttuurin ja naisten murhien välillä, Borrelli sanoo.

Lisäksi Cecchettin oli Borrellin mukaan nuori ja kaunis, juuri yliopistosta valmistumassa ollut opiskelija, jolla oli tavoitteita elämässä.

– Usein naisten murhat jäävät vähemmälle huomiolle siksi, ettei kyseessä ole niin sanottu täydellinen uhri, vaan esimerkiksi vanhempi nainen tai seksityöntekijä. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että Italia on käännekohdassa, Borrelli sanoo.

Muutos alkaa kouluista

Kaikissa Italian kouluissa pidettiin 21. marraskuuta opetusministeriön määräyksellä minuutin hiljainen hetki Cecchettinin muistoksi. Italian oppositiojohtaja, PD-puolueen Elly Schlein on vedonnut pääministeri Giorgia Meloniin, jotta Italian kouluihin saataisiin lisää tunnetaitokasvatusta. Italia on tällä hetkellä yksi harvoista Euroopan maista, joissa ei ole pakollista seksuaalikasvatusta.

Italian opetusministeri Giuseppe Valditara ilmoitti Cecchettinin murhan jälkeen lanseeraavansa kouluihin ensi syksynä vapaaehtoisuuteen perustuvan kokeilun, jossa toisen asteen oppilaitoksiin lisätään vuosittain 30 tuntia oppiaineiden ulkopuolista ihmissuhdekasvatusta.

Lisäksi Italian senaatti hyväksyi marraskuussa jo aiemmin valmistellun lain, joka antaa viranomaisille lisää keinoja estää lähisuhdeväkivaltaa, koventaa siitä annettavia rangaistuksia ja nopeuttaa oikeusprosesseja.

– Ministerin ohjeissa puhutaan epämääräisesti kunnioituksesta. Se ei ole riittävää raiskauskulttuurin kitkemiseksi. Olemme 50 vuotta jäljessä näissä asioissa, Borrelli sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat