23-vuotias Nicole tapettiin hänen maskuliinisen tyylinsä vuoksi – jo kolme lesbonaista on murhattu Chilen "punaisella vyöhykkeellä"

Lesboihin kohdistuneet hyökkäykset ovat aiheuttaneet paniikkia Chilen Viidennellä alueella. Punaiseksi vyöhykkeeksikin nimitetyllä alueella on sattunut kolme epäselväksi jäänyttä kuolemantapausta sekä kymmeniä hyökkäyksiä.

BBC:n mukaan yksi uhreista oli 23-vuotias Nicole Saavedra Bahamondes, jonka viikonloppuaamujen kulku oli yleensä aina samanlainen. Bahamondes nukkui yleensä lauantaisin pitkään, keitti kahvia ja laittoi sen jälkeen WhatsApp-sovelluksella viestin serkulleen María Bahamondesille, jonka kanssa hän kävi usein lauantailounaalla.

Kesäkuun 18. päivä vuonna 2016 oli kuitenkin erilainen lauantai. Bahamondes oli edellisenä iltana poikkeuksellisesti viestittänyt Olga-äidilleen yöpyvänsä läheisessä kaupungissa Quillotassa, jossa hän oli osallistunut juhliin.

Lauantaiaamuna hän laittoi ääniviestin ja kertoi olevansa matkalla kotiin.

Päiviä kului ilman merkkejä Nicolesta

Olga-äiti oli olettanut, että Nicole menisi kotiin tultuaan suoraan sänkyyn nukkumaan. Kun hän kävi Nicolen huoneessa puolenpäivän aikaan, vastassa oli yllätys: sänky oli tyhjä, eikä siinä oltu nukuttu.

Olga soitti tyttärelleen välittömästi, mutta puhelin oli pois päältä. Silloin hän alkoi huolestua.

Nicolen Instagram-päivitysten tutkiminen osoitti, että hänellä oli edellisillan juhlissa mennyt lujaa. Nicolen kuvaamassa videossa kuuluu taustalla hänen nauruaan, mutta kuvassa häntä ei kuitenkaan näkynyt.

Päiviä kului, eikä kadonneesta Nicolesta edelleen näkynyt merkkiäkään. Poliisin ja sukulaisten apu etsinnöissä ei tuottanut tulosta.

Tutkinnan kohteena oli luonnollisesti talo, jossa Nicole oli ollut juhlimassa katoamista edeltävänä yönä. Myös lähialueet tutkittiin. Viikko katoamisen jälkeen Olga-äiti alkoi olla varma, ettei näkisi enää tytärtään elävänä.

Tyyli saattoi olla liikaa

Seuraavana päivänä poliisi löysi Nicolen ruumiin maatila-alueelta 15 minuutin kävelymatkan päässä bussipysäkistä, jossa hänet oli nähty viimeksi.

Poliisin tiedostoista kävi esille, että Nicole oli menehtynyt useisiin päähän kohdistuneisiin iskuihin. Ruumiissa oli useita ruhjeita ja avohaavoja. Häntä ei kuitenkaan ollut ryöstetty.

María sanoo olevansa varma tappajan motiivista. Hän uskoo, että syynä oli Nicolen miehekäs tyyli.

Nicolen Instagram-tilillä oli nimittäin kymmeniä kuvia, joissa tuli selkeästi esille hänen persoonallinen tyylinsä. Hymyttömissä kuvissa näkyivät esimerkiksi sivuilta siiliksi ajellut tummat hiukset, jotka olivat usein piilotettuna lippalakin alla.

Nicolella oli suuret korvalävistykset, ja hän pukeutui pääasiassa löysiin huppareihin. Hän ei halunnut näyttää stereotyyppiseltä naiselta.

”Punaisella vyöhykkeellä” on tehty kaksi muutakin murhaa

Chileläiset lesbot kutsuvat Viidettä aluetta Punaiseksi vyöhykkeeksi, koska alueella harjoitetaan paljon lesboihin kohdistuvaa väkivaltaa. Alueella sijaitsevassa Valapraison kaupungissa on oma Divine-niminen yökerho LGBT-yhtieisölle.

Paikkaa ei katsottu asukkaiden keskuudessa hyvällä. Siellä oli sattunut vuosia aikaisemmin tulipalo, jonka on epäilty olevan tahallisesti aiheutettu hyökkäys. Palossa menehtyi 16 ihmistä.

Ennen Nicole Saavedraa Viidennellä alueella oli murhattu toinenkin nuori tyttö nimeltä María Pía Castro, jonka kuolemantapauksella oli jonkin verran yhteisiä piirteitä Nicolen tapauksen kanssa. Molemmat tytöt olivat peräisin työväenluokkaisista yksinhuoltajaperheistä.

María Pía Castro oli 19-vuotias jalkapalloilijatyttö, joka oli joutunut raa’an fyysisen väkivallan kohteeksi nuoruutensa aikana. Hänet löydettiin kuolleena 13. helmikuuta 2008.

Murhissa tuttuja piirteitä

Nicole Saavedra Bahamondesin tavoin myös María Castron päähän oli kohdistunut voimakas isku. Ruumis oli palanut pahoin. Hänet oli jätetty kukkulalle lähelle paikkaa, josta myös Nicolen ruumis löytyi kahdeksan vuotta myöhemmin. Tapaus suljettiin vuonna 2017, kun syyllisten etsiminen osoittautui tuloksettomaksi.

Vuosi Nicolen kuoleman jälkeen tuli kolmas lesbouhri. 23-vuotias Susana Sanhueza löydettiin kuolleena roskasäkistä San Felipen kaupungintalon sisältä. Sanhueza työskenteli eläinoikeusaktivistiryhmälle, joka oli vuokrannut tiloja kaupungintalolta.

Hänen aktivistitoverinsa Cristian Munozkertoi oikeudessa Susanan saaneen sairauskohtauksen toimistolla. Hän väitti luulleensa Susanaa kuolleeksi ja oli tämän vuoksi laittanut ruumiin säkkiin. Perheen mukaan Munoz on psykiatrisessa hoidossa.

LGBT-aktivisti Karen Vergaran mukaan Viidennellä alueella on tapahtunut kolmen murhan lisäksi myös paljon pienempiä lesboihin kohdistuneita hyökkäyksiä, ja nykyisin alueella asuvat lesbot pelkäävät liikkua ulkona. Alueesta on tullut hänen mukaansa liian vaarallinen.

Virkavaltaa herätellään kansalaistottelemattomuudella

Lainsäädäntö Chilessä on lesboihin kohdistuvien murhien suhteen ongelmallinen. Oikeustieteen professori Silvana de Vallen mukaan tuomioihin vaikuttaa se, ettei uhri ole suhteessa väkivallantekijään.

Nicolen, Marian ja Susanan tapaukset eivät aiheuta riittävästi kansallista hätähuutoa, sillä naiset olivat lähtöisin köyhistä taustoista. Tämän vuoksi poliisilla ja lainsäädäntöelimillä ei ole ollut tarpeeksi intressejä puuttua murhatapauksiin.

Pelko on levinnyt myös uhrien lähipiiriin. Nicole Saavedran ystävät ovat vaienneet eivätkä perheen mukaan enää puhu heille, koska he pelkäävät liikaa. Murhasta ollaan mieluummin hiljaa. María-serkku kokee myös, että poliisiakin asia lähinnä naurattaa.

Murhaajista ei ole vieläkään selvinnyt lisää tietoa. María Bahamondes kertoo, ettei aio luovuttaa serkkunsa tappajan löytymisen suhteen.

Lähde: BBC.

Lue myös:

    Uusimmat