Miehensä tappaneen naisen armahdus puhuttaa – perhehelvetissä väkivalta on jäävuoren huippu

Presidentti armahti miehensä surmanneen naisen 1:03

Ranskassa presidentti Francois Holland päätyi armahtamaan naisen, joka vuosien perhehelvetin jälkeen ampui miehensä. Aiheesta kertova juttu nousi MTV Uutisten päivän luetuimmaksi.

Moni jäi kysymään ja ihmettelemään, miksi nainen eli suhteessa, jossa myös lapset joutuivat kärsimään alkoholisti-isän väkivallasta.

Pääsihteeri Riitta Särkelä Ensi- ja turvakotien liitosta ei ole lainkaan hämmästynyt, että ranskalaisnainen pysyi perhehelvetissä vuosikymmeniä.

– Lähisuhde ja perheväkivalta alkaa yleensä varkain ja vähitellen. Aluksi saattaa olla vain satunnaista henkistä väkivaltaa. Ajan myötä se muuttuu sitten raaemmaksi. Fyysinen väkivalta on oikeastaan vasta jäävuoren huippu.

Henkiselle väkivallalle on luonteenomaista vaikkapa toisen osapuolen vähättely, nöyryyttäminen, solvaaminen ja sosiaalinen eristäminen.

Jatkuessaan kohtelu murentaa hiljalleen itsetunnon ja lamauttaa toimintakyvyn, joten irtautuminen on erittäin vaikeaa. Lisäksi tilanne synnyttää häpeän, pelon ja arvottomuuden tunteita.

– Yleensä väkivallan tekijä saa vielä uhrin uskomaan, että syy on uhrissa. Tilanne ikään kuin normalisoituu. Yleensä väkivalta ei lopu itsestään, vaan tarvitaan ulkopuolista apua. Oleellinen asia on, että saavatko ihmiset apua ajoissa.

Ystävät ja suku rohkeasti apuun

Särkelä kehottaa luottamaan omiin havaintoihin lähipiiristä. Jos sukulaiset huomaavat, että joku perheestä karttaa sosiaalisia kontakteja ja käytös muuttuu tai jos ystävän käytös muuttuu ja hän eristäytyy.

Silloin on hyvä hetki kysyä, onko kaikki kunnossa.

– Usein turvakotiin tullaan myös siksi, että ystävät, jotka ovat jo tarjonneet apua huomaavat, että ongelma ei ratkea. He ohjaavat turvakotiin.

Lapseen kohdistuva väkivalta saattaa olla pontimena väkivaltaisesta suhteesta lähdölle. Jos lapsi kärsii, lasta halutaan suojella.

Sekään ei kuitenkaan aina riitä. Ranskan tapaus on osoitus siitä, että väkivallan uhri ajautuu täydelliseen umpikujaan ja käyttää vuorostaan väkivaltaa.

Lähisuhdeväkivalta on yleistä

Suomessa joka kolmas 18-74-vuotias (yleensä nainen) joutuu lähisuhteessa jonkinlaisen väkivallan kohteeksi.

Suomi on allekirjoittanut Isanbulin sopimuksen, jonka mukaan lähisuhdeväkivallan uhreille tulee turvata ympärivuorokautinen tuki.

Sopimuksella halutaan myös viestittää, että lähisuhdeväkivaltaa ei yksinkertaiseksi hyväksytä. 

Ranskan armahdusta kiitelty

68-vuotias Jacqueline Sauvage tuomittiin miehensä tappamisesta kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Sauvagen mies, alkoholin suurkuluttaja, oli pahoinpidellyt vaimoaan lähes viidenkymmenen vuoden ajan. Väkivallan uhreiksi joutuivat myös perheen lapset. Mies oli raiskannut kaikki kolme tytärtään.

Tuomio sai aikaan kansanliikkeen Ranskassa. Sauvagen armahduksen puolesta laadittu nettiadressi keräsi satoja tuhansia allekirjoituksia.

Presidentti Hollande lyhensi tuomiota ja äiti vapautuu vankilasta huhtikuussa.

Armahdusta pidetään erityisen tärkeänä perheväkivallan uhrien kannalta. 

Lue myös:

    Uusimmat