Ravintola-alan edustaja kertoo välikohtauksista koronapassia vastustavien kanssa: ”Siellä on erittäin ikäviä tilanteita”

Koronatoimien hätäjarru mainittu – miten tapahtuma- ja ravintola-alalla asia nähdään? 10:17

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lapista hallitus on sysännyt vastuun rokotekattavuuden ongelmista ravintola-alan harteille. Hän vaatii myös perustelua sille, miksi ruokaravintoloihin kohdistuu koronarajoituksia niiden vähäisestä riskistä huolimatta.

Lappi on sitä mieltä, että hallituksen tavoite siitä, että rokottamattomat eivät kohtaisi toisiaan on nyt päätetty ratkaista ravintola-alan kustannuksella. Samalla ravintola-ala saa niskaansa koronarajoituksia vastustavien mielipahan.

Hän kertoo, että yksittäiset ravintolat ovat jopa luopuneet koronapassin käytöstä, kun asiakkaita ei muuten riitä.

– Onko tämä keino, että kun yhteiskunta epäonnistuu rokotekattavuuden saamisessa, että heitetään sitten yrittäjille ja työntekijöille nämä ikävät kohtaamiset. Näin tässä nyt näyttää käyvän, Lappi toteaa.

Tämän vastakkainasettelun helpottamiseksi Lappi peräänkuuluttaakin sitä, että ravintolarajoitusten tulisi olla voimassa vain, jos niille on asianmukaiset perusteet. Hän vaatii, että koronarajoitusten tarpeellisuutta arvioidaan hallituksessa kriittisesti.

– Nyt näyttää siltä, että rajoituksia pidetään nimenomaan voimassa siksi, että meillä on koronapassi, jolla niistä päästään eroon, hän toteaa.

Jopa uhkailua ja aggressiota

Lapin mukaan alhainen rokotekattavuus ja rajoitteiden purkamisessa käytetty koronapassi on asettanut ravintola-alan aiheettoman kritiikin kohteeksi. Koronarajoituksia ja niiden poistamiseen tarkoitetun koronapassin vastustajat ovat kohdistaneet kritiikkiään ravintola-alan toimijoihin. Vastustus vaihtelee vihapostista aina aggressiiviseen uhkailuun.

– Pääsääntöisestihän tämä koronapassi on toiminut hyvin. Mutta siellä on erittäin ikäviä tilanteita. Ihmiset uhkaavat ravintolatyöntekijöitä ja käyttäytyvät aggressiivisesti. Jopa vanhoja asiakassuhteita menee sen takia pilalle. Ikään kuin tämä koronapassi olisi ravintoloiden keksintö, Lappi sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Varsinkin sellaisilla alueilla kuin Pohjanmaalla, jossa on suuri rokotevastaisuus, ravintolayrittäjät ja -työntekijät ovat helisemässä. He ovat muutenkin jo hyvin väsyneitä kriisiin.

Ongelmien määrä ja laatu vaihtelevat hänen mukaansa alueellisesti ja ravintoloiden välillä.

– Jos asiakkaat keskimäärin viisikymppisiä miehiä, jotka eivät halua ottaa rokotteita, niin siellä on kyllä ikäviä tilanteita tullut, Lappi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat