Mäntyjen riesana kaikki mahdolliset taudit

Suurin syy mäntyjen huonoon kuntoon on viime kesän sateisuus. Suurin osa taudeista on kuitenkin vaarattomia.

Suomen männyt ovat tänä kesänä poikkeuksellisen huonokuntoisia. Professori Jarkko Hantula Metsäntutkimuslaitokselta kertoo, että syitä mäntyjen ruskettumiseen on useita.

-Oikeastaan mäntyjä vaivaavat kaikki mahdolliset taudit, Hantula tiivistää.

Suurin syy mäntyjen huonoon kuntoon on viime kesän sateisuus. Se aiheutti runsaasti eri sienitauteja, joista männyt nyt kärsivät.

Näistä taudeista vakavin on versosurma, joka voi pahimmillaan tappaa männyn. Vaikka se ei yleensä pystykään vaurioittamaan täysikasvuista puuta, esimerkiksi kesällä 2001 se tappoi Ruotsissa pystyyn laajoja alueita mäntymetsää.

-Versosurmaa on tänä vuonna havaittu etenkin Satakunnassa ja jonkin verran Uudellamaallakin. Idempänä Etelä-Suomessa sitä ei ole ollut yhtä paljon, Hantula toteaa.

Versosurmaakin on lopulta esiintynyt vähemmän kuin viime vuoden jälkeen pelättiin.

-Mitään metsätuhoja Suomessa ei ole sen vuoksi odotettavissa.

Leuto talvi lisäsi vaivoja

Pääosin mäntyjen taudit ovat harmittomia. Tänä vuonna niistä yleisimpiä ovat olleet karistetaudit.

Pienissä taimissa on esiintynyt männynkaristetta, ja etenkin Pohjois-Suomessa lumikaristetta on tavattu runsaasti. Keväällä mäntyjä vaivasi myös neulaskariste.

Tautien lisäksi keväällä mäntyjen ruskettumista aiheutti teiden suolaus. Hantulan mukaan suolaa roiskittiin tavallista rennommalla kädellä leutojen säiden takia, minkä vuoksi etenkin teiden varsilla männyt ruskettuivat.

Toinen viime talven lauhan sään aiheuttama riesa oli pakkaskuivuminen.

-Tammikuun loppupuoli oli poikkeuksellisen lämmin, minkä vuoksi jotkut aurinkopuolella kasvaneet neulaset heräsivät. Maaliskuun pakkasten tullessa ne sitten kuivuivat.

Näillä näkymin mäntyjen ei pitäisi kärsiä pysyviä vaurioita tämänkesäisistä vaivoistaan.

-Paitsi jos loppukesä on oikein sateinen. Silloin sienitaudit lisääntyisivät entisestään, koska itiöitä on nyt paljon ilmassa.

Hantulan mukaan ihminen ei voi juurikaan auttaa mäntyjä, eikä niistä kannata huoltakaan kantaa. Pienten mäntyjen taudit ovat luultavasti karistetta, ja isot kestävät vakavampiakin tauteja paremmin.

-Jos versoihin kasvaa uusia silmuja, mänty toipuu taudistaan. Jos versojen kärjet ovat kuolleet, tilanne on vakavampi, hän summaa.

Tautien lisäksi keväällä mäntyjen ruskettumista aiheutti teiden runsas suolaus.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat