Mainos

Mansikan ylikysyntä hilaa hinnat ylös – satohuippua odotetaan edelleen

Jos kaikki menee hyvin, kesän kuningattaresta saadaan nauttia syyskuun alkuun asti.

Heleän punaposkista ja homeetonta kesäherkkua hamutaan nyt siinä määrin, että Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton mukaan voidaan puhua mansikan ylikysynnästä.

Kylmiä ja märkiä oikkujaan viskonut kesäsää on pitänyt huolen siitä, että satokauden alkuunpääsy pitkittyi ja se on edennyt pikkuhiljaa etelästä kohti pohjoista.

– Satoruuhkaa ei ole, ennemmin ylikysyntää. Marjaa ei jää nyt viljelijän käteen, liiton erityisasiantuntija Tuija Tanska arvioi.

Viiden kilon laatikkoa, joka on täytetty laadukkaalla marjalla, on turha koettaa ostaa tänä kesänä alle 30 euron.

Mansikkakatastrofi ei uhkaa, jos päivälämpötilat pysyvät noin 20 asteessa ja yöt yli 10:ssä. Alkukesällä elokuun myyntiä varten istutetut taimet tuottavat marjaa pikkuhiljaa jo nyt, mutta niistä saatava marjamäärä ei ole lähelläkään pääsadon määriä. Tanska arvioi, että jos sää on suotuisa, marjaa saatetaan saada syyskuun alkuun asti.

Viime vuonna mansikan tärkeimpään kypsymiskauteen osuneet sateet romahduttivat marjan määrän eivätkä kaikki halukkaat saaneet pakkasiaan täytetyksi, Tanska sanoo.

Hometta ja läähätystä

Kuopion alueella sato jää keskinkertaisen alapuolelle, arvioi Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Kuopion piirin puheenjohtaja Seppo Helminen. Tiloilta on tullut yhteydenottoja, että home on kurittanut mansikkarivistöjä.

Pirkanmaalla ja Satakunnassa mansikkakausi on kuumimmillaan. Piirin puheenjohtaja Merita Tasanen sanoo, että alle 35 euron laatikkohinnoilla kannattaa jo alkaa kyseenalaistaa marjan laatua.

Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja Paavo Runtti arvioi, että loppuviikon laatikkohinta on yli 40 euroa. Alue on ollut helteisen kelin huomassa, mutta mansikkatilat toivovat jo viileämpää.

– Kasvi läähättää helteessä. Satohuippua odotellaan edelleen, mutta kyllä marjaa on liikenteessä, Runtti sanoo.

Liiton arvion mukaan avomaanvadelman sesonki alkaa osassa maata tällä viikolla, pohjoisempana elokuun puolenvälin tienoilla. Herukoita päästään keräämään todennäköisesti vasta myöhään elokuussa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.