Maksuttomat influenssarokotukset kaikille alle 7-vuotiaille alkavat – "Itä-Suomessa paremmat kattavuudet kuin Länsi-Suomessa"

Maksuttoman influenssarokotteen saavat tänä syksynä ensimmäistä kertaa myös 4–6-vuotiaat lapset. Tähän saakka maksuttomia rokotteita on jaettu alle kolmevuotiaille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan kuntien vastuulla on järjestää rokottaminen käytännössä ja tiedottaa rokotusajoista ja paikoista vanhemmille.

–  Joillakin kunnilla on käytössä tekstarit. Joissakin kunnissa on ilmoitukset neuvoloiden, terveys- ja kauppakeskusten seinillä tai kunnan omilla verkkosivuilla, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Rokottaminen tuo säästöjä

Hän arvioi, että myös päiväkodit ovat hyvä paikka levittää tietoa rokotuksista. Halutessaan päiväkodit voisivat laittaa THL:n julisteita seinilleen tai ulko-ovilleen, jotta vanhemmat huomaisivat ne.

–  Meidän suosituksemme on, että rokotuskampanjat alkaisivat marraskuun alussa. Silloin voitaisiin olla varmoja, että rokotteita on saatu kaikkiin kuntiin riittävästi, Nohynek sanoo.

Hänen mukaansa viime vuosikymmenen puolivälissä laskettiin, että alle 13-vuotiaiden rokottaminen influenssaa vastaan tuo säästöjä. Siihen suuntaan ollaan nyt etenemässä vaiheittain.

–  Britanniassa kansallinen influenssarokotusohjelma jatkuu 15-vuotiaisiin asti. Hekin aloittivat sen askeltaen.

Kolmannes pikkulapsista saanut rokotuksen

Nohynekin mukaan influenssarokotusten kattavuus pikkulapsilla on ollut viime vuosina kolmanneksen luokkaa. Yli 65-vuotiaista lähes puolet saa rokotuksen. Rokotukset ovat vapaaehtoisia.

Alueelliset erot rokotusten kattavuudessa ovat suuret. Nohynekin ne ovat hyvin samanlaisia lasten influenssarokotuksissa kuin yli 65-vuotiaiden kohdalla.

–  Itä-Suomessa on paremmat kattavuudet kuin Länsi-Suomessa, Nohynek kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat