Rokotetahti on hiipunut Suomessa – asiantuntijalääkäri: "Täytyy miettiä, miten koronarokotteen ottaminen tulisi helpommaksi nuorille"

Moni aikaistaa toisen rokotteen ottamista, mutta hiipumisen merkkejä on myös nähtävillä – Johtava ylilääkäri kertoo, missä tahdissa rokotuksissa edetään Helsingissä 4:48
Moni aikaistaa toisen rokotteen ottamista, mutta hiipumisen merkkejä on myös nähtävillä. Johtava ylilääkäri kertoo, missä tahdissa rokotuksissa edetään Helsingissä

Koronarokotustahti hidastui heinäkuussa Suomessa erityisesti kolme- ja nelikymppisten keskuudessa. Nyt koronarokotteen molemmat annokset on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan saanut 36 prosenttia väestöstä, ja ensimmäisen annoksen puolestaan päälle 66 prosenttia väestöstä.  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner kertoo, että alle viisikymppisten keskuudessa rokotekattavuus nousi nopeiten touko–kesäkuussa, kun niissä ikäryhmissä rokotuksen ottaminen tuli mahdolliseksi. 

– 40–49-vuotiaista on saanut ensimmäisen rokoteannoksen 79 prosenttia, ja 30–39-vuotiaista sen on hakenut 68 prosenttia. 

Näiden ikäluokkien rokottamattomia hän kehottaa kiirehtimään rokotuksiin viimeistään kesälomien jälkeen. 

Vaikka rokotustahti on hidastunut ensimmäisten rokoteannosten osalta, se ei Scherleitnerin mukaan välttämättä kerro ihmisten rokotusinnostuksesta. 

– Joillakin paikkakunnilla on kesäaikana ollut pulaa rokottajista. Lisäksi kansalaisten on voinut olla vaikea kesälomien aikana mennä hakemaan rokotuksia. 

Vanhemmat hakeutuvat nuoria hanakammin rokotettavaksi

Scherleitner kertoo, että alle 30-vuotiaat ovat olleet kiitettävän ahkeria käymään rokotuksissa. 16–19-vuotiaista ensimmäisen rokotteen on saanut 58 prosenttia, ja 20–29-vuotiaista sen on ottanut 62 prosenttia. 

Yleinen trendi on kuitenkin edelleen se, että vanhemmat ikäryhmät hakeutuvat hanakammin rokotettavaksi.

– Mitä vanhempi on, sitä halukkaampi on ottamaan rokotteen. Tämä on luonnollista, koska vanhemmille tauti on usein vakavampi kuin nuoremmilla ja vanhemmilla on usemmin perussairauksia, jotka voivat vaikeuttaa koronatautia. 

– Meidän täytyy nyt miettiä, miten koronarokotteen ottaminen tulisi helpommaksi ja haluttavammaksi myös nuoremmille ikäryhmille.

Juttu jatkuu videon jälkeen.  

Rokotustahti hidastui heinäkuussa alle 50-vuotiailla – miksi? 6:18


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner kertoo, keillä olisi petrattavaa rokotteiden ottamisessa.

Helsinki pyrkinyt tekemään rokotteen hakemisesta helppoa

Helsingissä kesälomat ovat hidastaneet rokotustahtia, mutta Helsingin kaupungin johtavan ylilääkärin Timo Carpénin mukaan rokoteannoksia ei silti jää merkittävästi käyttämättä. 

– Joka päivälle löytyy vapaita rokoteaikoja, mutta tällä hetkellä sovitut rokotteet saadaan pitkälti annettua päivittäin.

Myös Carpén tuo esiin sen, että rokotusinnostus on nuorempien ihmisten keskuudessa matalampaa suhteessa iäkkäämpiin. 

– Olemme pyrkineet tekemään rokotukseen pääsyn mahdollisimman helpoksi. Ensimmäiselle rokotusannokselle voi hakeutua ilman ajanvarausta, ja ympäri Helsinkiä on perustettu pop up -rokotuspisteitä, joista ensimmäisen annoksen voi hakea. 

Carpénin mukaan useampi tuhat on aikaistanut toisen rokotteen ottamista sen jälkeen, kun tehosteannoksen ottaminen on ollut mahdollista jo kahdeksan viikon päähän ensimmäisestä annoksesta. Hänen mukaansa kansallisen ohjeistuksen tahdissa rokottamiselle on kuitenkin olemassa hyvät perustelut.

– Immuunivaste kypsyy paremmin pidemmällä rokotusvälillä.

Päivän koronatartunnoista 227 todettiin Helsingissä – näin pahentunutta tilannetta kommentoi Helsingin johtava ylilääkäri 4:00

Helsingissä koronatartuntoja raportoitiin keskiviikkona 227. Yllä olevalla videolla johtava ylilääkäri Timo Carpén kommentoi pahentunutta tilannetta.


Lue myös:

    Uusimmat