Mainos

Mahdollisesti syöpää aiheuttava kasvintorjunta-aine saatetaan kieltää

Glyfosaattia sisältävien kasvintorjunta-aineiden myyntiluvat harkitaan uudestaan tänä vuonna.

Suomessa on myynnissä kymmeniä kasvintorjunta-aineita, joiden vaikuttava aine on glyfosaatti. Maailman terveysjärjestön WHO:n syöpätutkimustoimisto IARC luokittelee glyfosaatin "todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi". IARC:n mukaan glyfosaatti altistaa imusolmukesyöpiin kuuluvalle non-Hodgkinin lymfoomalle.

Yleinen rikkaruohomyrkky

-Glyfosaattia käytetään rikkakasvien torjunta-aineena.  

-Se on yksi maailman yleisimmistä torjunta-aineista ja Suomessa eniten myyty maatalous- ja puutarhakäyttöön tarkoitettu rikkakasvien torjunta-aine.  

-Glyfosaatille altistuu ihmisiä esimerkiksi maataloustöissä.  

-WHO:n tuoreen arvion mukaan glyfosaatti saattaa altistaa syövälle. Aikaisemmin kansainvälinen tutkijaryhmä on varoittanut aineen aiheuttaneen sikiövaurioita ja keskenmenoja koe-eläimille.  

-EU:n alueella glyfosaatin käyttö on hyväksytty kuluvan vuoden loppuun saakka. Käyttörajoitusten uudelleen arviointi on käynnissä.  

Yhdysvalloissa aine on viranomaisarvioissa luokiteltu syöpää aiheuttamattomaksi (evidence of non-carcinogenicity in humans).

Suomessa myyntiluvista vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

– Glyfosaattia sisältävien kasvintorjunta-aineiden luvat tarkastellaan EU-tasolla uudestaan joka tapauksessa tämän vuoden aikana, sanoo Tukesin kemikaalituotevalvontayksikön johtaja Esa Nikunen.

– WHO:n nyt julkaisema tutkimustulos ei paljasta mitään sellaista akuuttia, joka johtaisi myyntilupien perumiseen nopealla aikataululla. sanoo Nikunen.

Johtaja Nikunen arvioi kuitenkin, että WHO:n syöpätutkimustoimiston raportti vuoksi EU:ssa asia arvioidaan erityisellä huolella.

Glyfosaatin vaikutuksista on keskusteltu ja kiistelty vuosikymmeniä. Esimerkiksi MTV:n Sunnuntairaportti kertoi vuonna 1997 italialaistutkimuksesta, jonka mukaan glyfosaatti vaikuttaa ihmisen perimään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.