Mainos

Madonsyömäkin hallitus voi jatkaa, jos ohjelma pitää

Nykyinen hallitus voi poliittisesti madonsyömänäkin kestää ensi kevään eduskuntavaaleihin asti. 

Pääministerin ja kokoomuksen puheenjohtajan varma ja SDP:nkin puheenjohtajan mahdollinen vaihtuminen ei vielä kaada hallitusta ja vie maata ennenaikaisiin vaaleihin. Poliittinen tahto ratkaisee, eikä veneen keikuttajia toistaiseksi näy hallitusrintaman sisällä. 

Paikkansa jättävä pääministeri Jyrki Katainen (kok.) korosti Ylen Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina, että hallituksen toimintakyky on mennyttä vasta, kun puolueet eivät pysty sopimaan keskenään asioista. 

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin mukaan asia on pitkälti kiinni pääministeripuolue kokoomuksen tulevasta johdosta. Henkilövaihdoksilla on vaikutusta vasta, jos politiikka muuttuu. 

-Liikkuvia elementtejä on vielä paljon. 

Ennenaikaiset vaalit voi laittaa vireille vain pääministeri. Päätöksen tekee presidentti, joka voi kuitenkin selvityttää myös mahdollisuudet johonkin muuhun hallituspohjaan. 

Vihreät heikko lenkki 

 

Mari Kiviniemen (kesk.) lyhytikäiselle hallitukselle riitti neljä vuotta sitten ohjelmaksi ympäripyöreä periaatteellinen kannanotto. 

Vaikeuksia hallitustielle tietäisi, jos kesällä yritettäisiin jotain muuta. Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Veli-Pekka Viljasen mukaan nojaaminen vanhaan ohjelmaan voi olla nyt poliittisesti vaikeampaa kuin Kiviniemen hallituksen paperissa. 

-Se oli tavallaan täydennys. Nyt on paljon keskusteltu, missä määrin nykyinen hallitusohjelma on realistisella pohjalla. Voi tulla poliittisia vääntöjä. 

Yksi epävakaa elementti on tällä hetkellä vihreät, jotka ovat uhitelleet hallituksesta lähdöllä Fennovoiman ydinvoimahankkeen vuoksi. Vihreiden lähtö jättäisi hallitusrintamalle eduskunnan äänestyksissä niukimman mahdollisen 101 edustajan enemmistön. Jouni Backmanin mukaan silläkin kuitenkin tullaan tarvittaessa toimeen. 

 SDP nojaa hallitusohjelmaan 

Avainasemassa olevassa SDP:ssä ei näy haluja hallitusyhteistyön kariuttamiseen. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen muistutti tiedotteessaan sunnuntaina, ettei hallitusohjelmassa sovita ihmisistä vaan asioista. Yksittäiset henkilövaihdokset eivät muuta hallituksen yhdessä sopimaa suurta linjaa. 

Myöskään Urpilaisen paikalle pyrkivä ammattiliitto Pron puheenjohtaja ei ole heittämässä hallitusohjelmaa roskiin eikä repimässä puolueensa hyväksymiä säästöpäätöksiä. Rinne sanoo, että haluaisi painottaa loppuvaalikaudella työllisyyskysymyksiä. 

-Tämä ei tarkoita, että olisin avaamassa koko paperia. 

Rinne vakuuttaa, ettei hänen valintansa SDP:n johtoon merkitsisi hallituksen kaatumista. Hän sanoo, että hallitusohjelma pitää niin kauan kuin puolueet pystyvät sopimaan keskenään. 

-Nimenomaan puolueet, ei tämä ole yksittäisistä ihmisistä kiinni. 

Harkinta-aika menossa 

 Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi ei sunnuntainakaan vielä kukaan ilmoittautunut. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo myönsivät kuitenkin harkitsevansa asiaa. 

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ja liikenneministeri Henna Virkkunen sanoivat jo lauantaina miettivänsä ehdolle lähtöä. 

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja ja pääministeri valitaan kesäkuussa puoluekokouksessa Lahdessa. 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.