Mainos

Madeleine Albright huipputapaamisessa Pekingissä

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright on saapunut Kiinan pääkaupunkiin Beijingiin, jossa hänen on määrä tavata muun muassa presidentti Jiang Zemin ja pääministeri Zhu Rongji.

Madeleine Albright

Keskustelujen aiheina ovat ainakin Kiinan ja Taiwanin suhteiden parantaminen, Tiibet sekä Kiinan ihmisoikeuskysymykset. Pohjois- ja Etelä-Korean suhteiden viimeaikaisen lämpenemisen arveltiin vaikuttavan suotuisasti keskustelujen kulkuun. Yhdysvallat toivoo, että Pohjois-Korean pääliittolainen Kiina käyttäisi vaikutusvaltaansa, jotta Korean niemimaan rauhanomainen kehitys voitaisiin turvata.

Erityisen kiinnostunut Albrightin arvellaan olevan Pohjois-Korean tilanteesta ja maan johtajasta Kim Jong-Ilista, joka kävi Beijingissä vierailulla toukokuussa ennen Koreoiden huippukokousta. Asialistalla on myös Yhdysvaltain kaavailema ohjustorjuntajärjestelmä NMD, jota Kiina on sinnikkäästi vastustanut.

Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies sanoi lehdistölle tänään, ettei Koreoiden viimeaikainen lähentyminen ole vähentänyt Pohjois-Korean uhkaa maailman turvallisuudelle. Siten torjuntajärjestelmä on edelleen tarpeellinen hanke, sanoi virkamies, joka arveli Kiinan ehdottavan Albrightille hankkeesta luopumista liennytykseen vedoten.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.