Maataloustuet hiertävät Saksan ja Ranskan välejä

Saksan ja Ranskan johtajat eivät päässeet yhteisymmärrykseen EU-kiistoissa huippukokouksessaan tiistaina.

Liittokansleri Gerhard Schröder ja presidentti Jacques Chirac uskoivat kuitenkin, että EU-kiistat saadaan ratkaistua ennen EU:n joulukuista huippukokousta Kööpenhaminassa.

Schröder ja Chirac pitivät maitten tämänkertaisen huipputapaamisen Schwerinissä, entisen Itä-Saksan alueella. Maitten erimielisyyksiä puidaan nyt kuukausittain järjestettävissä epävirallisissa huipputapaamisissa.

Niistä ensimmäinen pidetään Hannoverissa ennen Saksan syyskuisia liittopäivävaaleja, ja yhteisymmärrykseen pyritään myös erillisissä työryhmissä.

Saksa, EU:n budjetin suurin nettomaksaja, haluaisi leikata EU:n maatalousmenoja. Saksan mukaan EU joutuu vararikkoon, jos maatalouden tukia ei uudisteta ennen kuin 15-jäseninen EU saa ehkä kaksitoistakin uutta jäsenmaata vuoden 2004 jälkeen.

Ranska, maataloustukien suurin saajamaa, haraa leikkauksia vastaan.

Vaatimus Irakille

Schröder ja Chirac kehottivat Schwerinissä Irakin presidenttiä Saddam Husseinia sallimaan jälleen YK:n asetarkastajien pääsyn Irakiin.

Schröder sanoi kuitenkin, että hän ja Chirac ovat yhtä mieltä siitä, että uudet sotilaalliset toimet Irakia vastaan ovat mahdollisia vain YK:n valtuutuksella.

Schröderin mukaan Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on luvannut neuvotella liittolaistensa kanssa ennen kuin amerikkalaiset aloittavat sotilastoimet pakottaakseen Irakin hyväksymään asetarkastajat.

-Irakin kannattaisi päästä sopimukseen kiistasta YK:n pääsihteerin (Kofi Annanin) kanssa, sanoi presidentti Chirac. Yhdysvallat on useaan otteeseen uhannut sotilastoimilla Irakia ja ilmoittanut haluavansa syrjäyttää Irakin presidentin Saddam Husseinin.

Irak on estänyt vuoden 1998 joulukuusta YK:n asetarkastajien pääsyn valvomaan, että Irak on hävittänyt joukkotuhoaseensa. Irak sitoutui joukkotuhoaseidensa hävittämiseen Persianlahden sodan aseleposopimuksessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat