Mainos

Maatalousministerit eri mieltä terveysriskielimistä

EU:n maatalousministerit eivät pystyneet illalla päättämään lehmien ja lampaiden ns. terveysriskiosien käytön kieltämisestä. Neuvotteluja on kuitenkin määrä jatkaa.

Maatalousministeri Kalevi Hemilä sanoi aiemmin illalla, että EU:n komissio ja puheenjohtajamaa Luxemburg näyttivät lujasti päättäneen ajaa läpi terveysriskimateriaalin kuten silmien, aivojen, risojen ja luuytimen käytön kieltämisen. Suomi katsoo, ettei kieltoa tarvita Suomen tapaisissa maissa, joissa ei esiinny hullun lehmän tautia taiscrapie-tautia.

Suomi haluaa tehdä riskimateriaalista rehua minkeille ja ketuille. Kyse on Hemilän mukaan myös taloudellinen: riskimateriaalin käyttökielto maksaisi Suomelle noin 20 miljoonaa markkaa vuodessa. Kielto merkitsisi, että riskimateriaali olisi värjättävä, vietävä ongelmajätelaitoksiin, poltettava ja kuopattava.

Hemilä ei sulkenut pois mahdollisuutta, että Suomi suostuu kieltoon, jos se pystyy neuvottelemaan edulliset ehdot. Suomi haluaa säilyttää oikeuden tehdä riskimateriaalista minkinrehua.

Englanti on uhannut lopettaa lihantuonnin muista EU-maista, ellei EU kiellä riskimateriaalin käyttöä kaikissa jäsenmaissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.