Maastopalojen estäminen on poikkeuksellisen kuumana kesänä vaikeaa – "Koko kalustoa ei voi keskittää yhteen paikkaan"

Vapaapalokunta ahkeroi Pyhärannan maastopalon sammutustöissä 3:35

Onnettomuustutkintakeskus on seurannut tarkalla silmällä Pyhärannassa raivoavaa laajaa metsäpaloa. Näin laajoja paloja ei ole joka vuonna, ja kuumuus ja kuivuus tekevät sammutustöistä poikkeuksellisen haastavia.

– Tavanomaisissa metsä- ja maastopaloissa meillä ei ole oikeastaan minkäänlaista roolia. Mutta jos palo pääsee isoksi, silloin meidän tutkinnasta voisi olla arvoa. Tarkastelemme pelastustoimia ja evakuointeja osana niitä. Tästä näkövinkkelistä olemme seuranneet myös tätä Pyhärannan tapausta, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo MTV Uutisille.

Alla olevalla videolla Otkesin Nurmi kertoo työstään, huolenaiheistaan sekä poikkeuksellisen kesän metsäpalovaarasta. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Syrjäytyminen on iso turvallisuusuhka, sanoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi 6:43

Pyhärannassa on Nurmen mukaan vielä liian aikaista arvioida sitä, kuinka pelastustoimissa on onnistuttu. Yleensä metsä- ja maastopalojen seuranta on Nurmen mukaan Suomessa niin hyvin suunniteltu, että pelastustöihin päästään hyvissä ajoin, eikä palo pääse kovin isoksi.

Vaikka pelastuslaitokset seuraavat säätä tarkkaan ja ennakoivia toimia tehdään paljon, silti paloja on mahdotonta täysin estää.

– Ihmisten täytyy ottaa metsäpalovaroitukset tosissaan ja käsitellä tulta tällaiseen aikaan todella varovasti. Moni ei tahdo millään ymmärtää, että siitä voi lähteä iso tulipalo. Mutta myös luonnonilmiöt, kuten salamanisku, voivat saada näitä aikaan, ja niiden estämiseksi on vaikea tehdä mitään, Nurmi muistuttaa.

Suurin riski Suomen metsä- ja maastopaloissa on yleensä se, että paloalueella tuhoutuu paljon rakennuksia.

– Se, että siellä tulisi henkilövahinkoja on erittäin harvinaista, mutta mahdollista toki.

Pyhärannan pelastustoimet ovat olleet erittäin laajat. Kesäaikaan tapahtuu kuitenkin paljon myös muita onnettomuuksia, joten kaikkea kalustoa ei voi keskittää yhteen paikkaan.

– Täytyy muistaa se, että kun esimerkiksi Varsinais-Suomessa on yksi iso tulipalo, ne muut onnettomuudet eivät lopu siihen. Pelastuslaitosten täytyy järjestää oma toimintansa niin, että myös muihin samanaikaisiin onnettomuuksiin riittää kalustoa, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat