Pelastusjohtaja Kalajoen metsäpaloista: Tästä historiallisesta syystä tulipalo alueella on erittäin hankala sammuttaa

8:14
Pelastusjohtaja kertoo, miten sammutustyöt Kalajoella etenevät.

Viikko sitten maanantaina alkunsa saaneet Kalajoen metsäpalot ovat polttaneet satoja hehtaareja maata. Viimeisimpien tietojen mukaan noin 300 hehtaaria on tuhoutunut.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen lisäksi mukana ovat olleet muutkin pelastuslaitokset ympäri Suomea ja myös puolustusvoimat.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kertoo, että tilanne paloalueella on tällä hetkellä hyvin rauhallinen ja vakaa

– Parasta aikaa sammutetaan niitä palopesäkkeitä, mitä siellä on ympäri aluetta. Sammutustyötä voidaan tehdä enää päivänvalossa, koska yöllä on liian vaarallista liikkua siellä louhikkoisessa ja mustassa maassa, Haapanen sanoo.

Maasto on Haapasen mukaan pelastuslaitoksen näkökulmasta äärimmäisen hankala. Alueella on jääkauden jäljiltä pirunpeltokivimuodostelmia, joka on kivikkoista. 

– Turveperäisyys tekee sen, että palo kaivautuu hyvin sisälle maanpinnan alle. Siellä saattaa olla kymmenien senttien syvyydessä kyteviä pesäkkeitä, jotka saattavat näyttää siltä, että ne ovat sammuneita, mutta paljastuvatkin jopa liekkipaloina, Haapanen havainnollistaa.

Huoli huomisesta

Kaivinkoneilla on jouduttu raivaamaan mönkijöille soveltuvia kulkuväyliä alueen vaikeakulkuisuuden vuoksi. 

Sateella paloa ei saada sammutettua, vaan Haapasen mukaan tarvitaan raakaa työvoimaa. Tällä hetkellä paloa sammuttamassa on noin 250 ihmistä. 

Haapasen mukaan vielä resursseja ei uskalleta vapauttaa, koska huominen tuulinen päivä mahdollisesti voimistaa paloa, etenkin sitä maan syvyydessä kytevää, joka voi roihahtaa liekkipaloksi.

Ruotsista ei pelastusjohtajan mukaan kuitenkaan ole toistaiseksi apujoukkoja tulossa. 

– Jos niin huonosti käy, että paloalue lähtee laajenemaan, arvioidaan, riittävätkö meidän helikopterit. Jos palo lähtee laajenemaan latvapalona, silloin pyydetään Ruotsi apuun.

Haapanen arvioi sammutustöiden kestävän ainakin tämän viikon ajan. Jälkisammutustöitä tehdään todennäköisesti ensi viikollakin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja