Maastohiihdon päävalmentaja avaa Rukan vaisua suomalaismenestystä: "Varmasti ne arvokisat määrittelevät sitä harjoitusrytmiä"

Matti Haavistolle jäi kaksijakoiset tunnelmat kauden avausviikonlopusta 3:20

Suomalaiset eivät yltäneet palkintopallille maastohiihdon maailmancupin avausviikonloppuna Rukalla. Krista Pärmäkosken sprintin viides sija jäi parhaaksi suomalaissuoritukseksi. Maastohiihtojoukkueen uusi päävalmentaja Matti Haavisto avasi MTV Sportille ajatuksiaan viikonlopusta.

Kuvan videolla Matti Haaviston haastattelu.

Pärmäkoski oli sprintin viides ja 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun kuudes. Miehissä Iivo Niskanen oli paras suomalainen, hän oli 15 kilometrin kilpailussa seitsemäs. Molemmat jäivät pitemmillä matkoilla reilut 20 sekuntia palkintopallisijasta.

– Hiukan on kaksijakoinen fiilis tästä viikonlopusta. Odotin, että tänään oltaisiin ylletty palkintopallille. Ei se kauhean kauaksi jäänyt. Naisissa odotin joukkueena kovempaa panosta. Iivolle ja Ristomatti Hakolalle puhtaat paperit viikonlopusta, Haavisto kertoo. 

Naisissa Pärmäkosken jälkeen muut suomalaiset esiintyivät vaisusti. 10 kilometrin kilpailussa Pärmäkosken taakse seuraavaan suomalaiseen Laura Monoseen oli eroa reilun minuutin verran. Haaviston mielestä tästä ei kuitenkaan pidä vielä olla huolissaan. 

– Vielä on kolme kuukautta sinne kauden päätähtäimeen. Siinä ajassa ehtii tapahtua paljon. Se kertoo siitä harjoituskuormasta ja tilanteesta, osa on harjoitellut vieläkin hyvin paljon. Maailmancup-kausi pyörähti tänään käyntiin ja sitä jatketaan perjantaina Lillehammerissa. Osa alkaa varmaan keventämään sitä harjoitusten määrää, hyvää on odotettavissa, Haavisto toteaa. 

Haavisto uskoo, että keskittyminen Seefeldin MM-kilpailuihin saattaa vaikuttaa alkukauden kilpailuihin.

– Tilanne on varmasti sama kaikilla mailla. Se myös yksilöityy sillä tavalla, että joku saattaa haluta harjoitella aina joulukuun puolelle ja kevennellä vasta Tour de Skin aikaan. Jotkut ovat taas valmiita kilpailemaan jo marraskuussa. Kyllähän meilläkin on hyvää menestystä aikaisempina vuosina Rukalta, eikä nytkään oltu kaukana palkintopallisijoituksista, Haavisto sanoo.

– Varmasti ne arvokisat määrittelevät sitä harjoitusrytmiä, ja erot ovat suurempia tässä marras-joulukuun vaihteessa, kuin sitten tammikuussa Haavisto jatkaa.

Hiihdon maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Norjan Lillehammerissa.

Alla olevilla videoilla suomalaishiihtäjien kommentteja.

Iivo Niskanen: Odotin parempaa, vaikka ennakko-odotuksetkaan eivät olleet kovat 1:48

Ristomatti Hakola: Odotin enemmän peesiä, mutta ei osunut kohdalle 1:17

Krista Pärmäkoski: Taistelupäivä, minimitavoite täyttyi 1:44

Laura Mononen: Pitää parempaan pystyä 1:54
​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat