Mainos

Maapallon jäätiköt sulavat kiihtyvällä tahdilla

Maapallon jäätiköt sulavat nopeammin, kuin on arvioitu. Mm. kuuluisaa lumipeitettä Kilimanjaro-vuoren huipulla ei ole ehkä enää 15 vuoden kuluttua.

Alpit

Ilmastonmuutoksia tutkivan Earth Policy-instituutin mukaan tuoreimmat tutkimukset osoittavat, että maapallon jäätikköalueiden sulaminen on luultua nopeampaa. Tutkimusten mukaan jäätiköiden sulaminen nostaa vedenpintoja 32 millimetriä vuodessa eli kaksi kertaa nopeammin kuin aikaisemmat selvitykset osoittavat.

Earth Policy-instituutin ja Yhdysvaltain geologisen tutkimuksen USGS:n mukaan mm. Alaskan ja Pohjois-Kanadan jäätiköiden sulaminen on kiihtynyt. Lisäksi Etelä-Amerikan Andien, Sveitsin Alppien, sekä Ranskan ja Espanjan Pyreneitten sulaminen on kovassa vauhdissa. Niinikään lumimassa on haihtumassa pois Himalajan vuoristosta ja Kilimanjaron-vuorelta. Kilimanjarosta tutkijat ovat erityisen huolissaan, sillä sen jääpeitteestä on kadonnut kolmannes kymmenen viime vuoden aikana ja jään ennustetaan katoavan tyystin viidessätoista vuodessa.

Myös maailman makeanveden varastot etelä- ja pohjoisnapa menettävät jääpeitettään kiihtyvällä vauhdilla. Etelänavan jääpeite pitää sisällään yli 90 prosenttia maailman makeasta vedestä.

Täydelliseen sulamiseen menee kuitenkin satoja vuosia, vaikka maapallon lämpötila nousisikin ennustettua vauhtia.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 13.03.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.