Maanviljelijät haluavat kompensaatiota 141-tukeen

Suomi ja EU-komissio pääsivät eilen sopuun kansallisen maataloustuen jatkumisesta seuraavat kuusi vuotta. MTK haluaa kompensaation Etelä-Suomen tuen vähenemisestä.

Viljelijöiden etujärjestö MTK on tänään pohtinut tarkempaa kantaansa Etelä-Suomen 141-tukiratkaisuun. Asia on ollut esillä järjestön valtuuskunnan syyskokouksessa.

Maataloustuottajain keskusliitto MTK haluaa hallituksen kompensoivan Etelä-Suomen maatalouden kansallisen tuen vähenemisestä aiheutuvat menetykset. EU:n komission ja Suomen hallituksen sopimus tukien laskemisesta oli Espoossa kokoontuneen MTK:n valtuuskunnan jäsenille suuri pettymys.

-Hallituksella on nyt todella näytön paikka. Eilisissä ratkaisuissa menetetyille tuille on rakennettava Etelä-Suomen maatalouden selviytymispaketti, sanoi MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Juha Saikkonen. Saikkosen mukaan siihen tarvitaan selvää rahaa. Kompensaatiota voi myös löytyä vero-, sosiaali- ja kilpailupolitiikasta ja kustannusten nousun hillinnästä ja korvaamisesta, hän totesi.

-Hallitus on itse ohjelmassaan luvannut tulotason nousevan. MTK vahtii tätä lupausta nyt vähintään haukan silmällä, Saikkonen sanoi.

MTK:n puheenjohtajan Michael Hornborgin mukaan MTK jatkaa hallituksen kanssa keskusteluja siitä, millä tavoin tulokehitys voidaan turvata. Nyt alkavat neuvottelut kansallisella tasolla, siihen ei pitäisi komissiolla olla sanomista, hän huomautti.

Valtuuskunnan keskustelussa ilmaistiin asiallisesti tyytymättömyys 141-tukien alentamiseen. Hornborg kuitenkin lämpeni yhdelle haastattelijalle toteamaan, että hallituksen on otettava asia vakavasti, "muuten tulee varmasti liikehdintää".

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila puhuu MTK-väelle illalla varsinaisen kokouksen päätyttyä.

Kolmannes pois, korvausta etsitään

Anttilan mukaan kaikki hallituspuolueet ovat sovun takana. Hallituksen on käytävä tuesta kuitenkin vielä viralliset neuvottelut MTK:n kanssa. Ratkaisu voidaan silti hyväksyä ilman viljelijöiden hyväksyntääkin.

Anttila sopi EU-komissaari Mariann Fischer Boelin kanssa eilen, että tuki jatkuu kuusi vuotta, mutta sitä leikataan asteittain.

Kansanedustajat kiittelevät neuvottelutulosta

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan kansanedustajat kiittelevät eilen syntynyttä neuvottelutulosta Etelä-Suomen 141-tuesta.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut vihreiden kansanedustaja Erkki Pulliainen korostaa, että maataloustukien taustalla on suomalaisen maaseudun pitäminen elävänä.

- Se on täsmälleen sitä. Siihen eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta on ottanut selvästi kantaa. Se on ottanut kantaa siihen, että kun meillä on 2,25 miljoonaa peltohehtaaria, niin siitä 1,5 miljoonaa tarvitaan elintarviketuotantoon ja 750 000 hehtaaria pitää käyttää muuten maaseutupolitiikan hyväksi, erityisesti energiantuotantoon, Pulliainen sanoo.

Myös keskustan kansaedustaja Susanna Haapoja kiittelee eilen syntynyttä 141-tukiratkaisua. Kauhavalla viljatilaa pitävän Haapojan mukaan sopu on osoitus ministeri Sirkka-Liisa Anttilan ja nykyisen hallituksen neuvottelutaidosta ja päämäärätietoisuudesta.

- Kyllä itsenäisen valtion ja yhteiskunnan pitää huolehtia ruoan tuotannosta omien rajojensa sisäpuolella. Tämä (sopimus) takaa hyvää, tasapainoista energiapolitiikkaa ja myös elintarviketaloutta koko maassa. Seuraavina viitenä-kuutena vuotena pitää kansallisesti kehittää ratkaisuja ja valmistautua siihen maailmaan, koska silloin myös elämä jatkuu ja tuotanto pysyy meillä sopivana, sanoo Haapoja.

- En katso olevani mitenkään hyvässä asemassa muihin verrattuna, mutta tärkeää on se, että viljely ja tuotanto ovat meillä tasapainossa [...] niin, että jokapuolella Suomea pystytään tuottamaan lähiruokaa.

Maataloustuilla vähittäiskaupasta saatavien elintarvikkeiden hintoja pidetään alempina, mutta myös huoltovarmuus on Pulliaisen mukaan elintärkeää.

- Saarivaltion, millainen Suomi on EU:ssa, täytyy varmistaa huoltovarmuus kaikilla mahdollisilla keinoilla, ja siksi pitää kaikki 2,25 miljoonaa peltohehtaaria olla meillä tuotannollisesti hyvässä kunnossa, Pulliainen muistuttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat