Mainos

Maantien luisteluvideosta tuttu vieremäläisisäntä näki heti, mihin Iivo Niskasen kulta ratkesi: "Saattaa kultajuhlissa kunnan väkiluku tuplaantua"

Iivo Niskanen hiihti viimeistään tänään Vieremän maailmankartalle olympiavoitollaan. Tippa nousi linssiin myös Pohjois-Savon pikkukunnan kuuluisimmilla luistelijoilla.

– Vesissä silmin katsottiin Iivon hiihtoa. Se on tuo viiskymppinen kuninkuusmatka. Sen kuka voittaa, niin siinä ei jää jossittelua. Se on lähtöviivalle lähteneistä kovin sälli, tietää kertoa vieremäläinen maanviljelijä Ahti-Pekka Vornanen.

Vieremä nousi julkisuuteen jo reilu kuukausi sitten, kun Vornasen poika ystävänsä Lassi Heiskasen kanssa suivaantui paikallisen maantien huonoon kuntoon. He kuvasivat videon, jossa Heiskanen luisteli kilometrejä jäätyneellä autotiellä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:16

Miljoonia katselukertoja saaneen videon kuvanneen Tommi Vornasen isä Ahti-Pekka Vornanen vieraili Heiskasen kanssa Huomenta Suomessakin kertomassa, miksi video haluttiin kuvata.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

10:00

Olympiavoittajan äidin tuplaserkku

Tänä aamuna seitsemältä todennäköisesti jokaisessa vieremäläisessä kotitaloudessa seurattiin Iivon parituntista taivalta kohti kultaa.

– Kun on karjaa kotona, niin pitää välissä nämä juoksuhommat tehdä, mutta siinä pitää rytmittää ne hommat sillä lailla, että kerkiää ne kahtomaan sitten, Ahti-Pekka Vornanen kommentoi MTV Uutisille.

– Täytyy sanoa, että teki sellaisen vaikutuksen, että vieläkin liikuttuu.

Ja kun on kyse pienestä paikkakunnasta, niin lähes kaikki ovat jotain kautta sukua toisilleen. Niin Vornanen ja kultahiihtäjä Niskanenkin.

– Iivon Tarja-äiti on minulle tuplaykkösserkku. Tarjan äiti ja minun äiti ovat siskoksia ja Tarjan isä ja minun isä veljeksiä, Vornanen selventää.

Lisää menestystä luvassa

Vornasen perheelle Iivo onkin tuttu pienestä pitäen. Jalkapalloharjoituksiin Iivo kulki yhdessä vuotta vanhemman Vornasen pojan kanssa.

– Tosi lahjakas ja määrätietoinen. Kuten on haastatteluissa sanonut, toinen sija ei riitä, tähtää siihen, että pitää olla paras. Jos terveenä saa olla, niin saamme nauttia monta kertaa tulevina vuosina, Vornanen uskoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

5:07

Vornanen, keväällä 59, liikuttuu lisää, kun hän kommentoi sitä, kuinka harvinaista on ylipäänsä voittaa olympiakultaa hiihdon kuninkuusmatkalla, viidenkympin perinteisellä. Aiemmin suomalaisista tällä matkalla kultaa ovat juhlineet Veli Saarinen (1932), Veikko Hakulinen (1952) ja Kalevi Hämäläinen (1960). Jälkimmäisenkin voiton kohdalla Vornanen oli vasta sylivauva.

Tähän voitto ratkesi

Vieremän maisemissa Vornaselle kertyy itselleenkin 1200 hiihtokilometriä vuodessa. Tältä talvelta kasassa on 500 kilometriä. Näillä pohjilla voi itseään tituleerata jo jonkin sortin analyytikoksi. Joten, missä vaiheessa Iivon voitto ratkesi?

– Kun (venäläinen) Bolshunov otti kiinni, luulin että menee loppukiriratkaisuksi. Mutta kun Iivo sai uudet sukset alle, niin katsoin, että Bolshunovilla oli rinteessä kädet hihan alla ihan narua, ei jaksanut työntää yhtään, Vornanen kertaa loppuratkaisuja.

– Vuorohiihdossa kädet pysähtyivät reiden kohdalle, niin sanoin, että tämä peli on selvä.

Tosin Vornanen olisi voinut ennustaa Iivon voittoa jo aiemminkin.

– Sanoin viikko sitten toimittajaystävälleni, että jos olisi väliaikalähtö, uskaltaisin lyödä isostakin summasta vetoa, että voittaa. Ja sitten sanoin heti perään, että jos ette ruppee kyrräilemään, vauhtia pidetään alusta pitäen, niin Iivo voittaa.

Ja kisassa ei kyrräilty. Niskanen aloitti vauhdinpidon toden teolla 15 kilometrin jälkeen eikä juuri kukaan pysynyt mukana. Bolshunovin jälkeen pronssimitalisti hävisi jo yli 2,5 minuuttia suomalaiselle.

Saattaa väkiluku tuplaantua

Jos joku on varmaa, niin se, että Vieremän kylän urheilukentällä nähdään kisojen jälkeen melkoiset peijaiset.

– Saattaa väkiluku (3800) tuplaantua. Vornanen murjaisi.

Jo neljä vuotta sitten urheilukentälle "pölähti pari tuhatta juhlimaan" Niskasen parisprintin olympiakultaa sekä Niskasen Kerttu-siskon parisprintin olympiahopeaa.

– Ponssehan (paikallinen suuryritys) sen järjestää. Vidgrenin Juhahan on sen tyyppinen kaveri, että on pomminvarma, että kansanjuhla tulee. Viimeksi tuli monen sadan kilometrin päästä, Oulusta asti. Nyt käypi samalla lailla, se on niin harvinaista herkkua tuo olympiakulta.

Vornanen uskoo, että Niskasen olympiakullasta tulee sysäys koko Pohjois-Savolle.

– Sitä ei arvaakaan, kuinka iso merkitys sillä on henkiselle kantille. On sitten millä alalla tahansa. Kerta kaikkiaan ryhti korjaantuu, vaikka ei hiihdosta välittäisikään. Tämä vaikuttaa ihan elinkeinoelämään. Ihmiset on paremmalla tuulella, ryhti paranee, Vornanen hehkuttaa.

Päivitys 24.2.18 klo 21.12: Kuten alla olevasta Facebook-upotuksesta näkyy, Niskaselle järjestetään tiistaina kultajuhlat Vieremällä. Paikalle odotetaan olympiavoittajaa itseäänkin.

Jos upotus ei toimi, katso päivitys Facebookissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.