Isometsä: Iivo Niskaselta katosi järki – törkykäytöksessä merkittävä riski: "Sitten kyllä karisee"

Iivo Niskasen viikonloppu Suomen cupissa Kuopiossa jäi vaisuksi. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä kritisoi suomalaistähden käytöstä sunnuntain kilpailun jälkeen.

Leipätekstiä päivitetty 25.2. klo 20.20: Lisätty maininta ja linkki Niskasen omaan lausuntoon ja Parantaisen väitteisiin potkaisemisesta.

Iltalehden mukaan Niskanen ajautui sanaharkkaan sunnuntain viestikisan jälkeen maalialueella Kuusamon Erä-Veikkojen Kalle Parantaisen kanssa. Niskanen haukkui IL:n mukaan Parantaista tilanteessa pelleksi. Parantainen ja Niskanen tuuppivat tilanteessa toisiaan. 

Parantainen väitti IL:lle tunteja kisan jälkeen Niskasen potkaisseen häntä kesken kilpailun. Kilpailun tekninen johtaja vahvisti IL:lle maalialueella tapahtuneen "jonkun tasoisen tönimisen".

Niskanen kielsi myöhemmin sunnuntaina omassa ulostulossaan Iltalehden väitteet fyysisestä yhteenotosta ja nimittelystä. 

Erimielisyys johtui mitä ilmeisimmin tilanteesta, jossa Parantainen ei tehnyt takaa hiihtäneelle Niskaselle tilaa ladulla. IL:n mukaan Parantaisella ei ollut väistämisvelvollisuutta.

Jari Isometsän mielestä selkkauksessa palattiin kilpaurheilun perusteisiin: tappiot on kestettävä. 

– Taustalla on Iivon perusluonne. Voittamisen halu on niin kova. Välillä järki katoaa. Jokaisen urheilijan pitää oppia häviämään. Maailmassa ei ole montaa urheilijaa, jotka voivat uransa jälkeen sanoa, että voittivat enemmän kuin hävisivät, Isometsä toteaa.

Isometsä kertoo ymmärtävänsä osittain Niskasen reaktiota, hulppeasti urallaan menestynyt Niskanen on Isometsän mukaan todennäköisesti voittanut useasti juurikin ylitsevuotavan voitontahtonsa vuoksi. 

– Häviämisestä ei tarvitse tykätä, mutta sen kanssa pitää oppia olemaan ja se pitää osata käsitellä. Jos sitä ei osaa käsitellä, niin se monesti purkautuu sitten tuollaisena erittäin valitettavana, Isometsä jatkaa.

MTV:n asiantuntija muistuttaa, että kotimainen hiihtoyhteisö on tiivis, ja kisapaikoille kuljetaan usein porukalla. Paikan päällä ollaan paljon yhdessä ja kanssakäyminen on jatkuvaa. Niskasen reuhoaminen on vaaraksi sosiaalisille suhteille. 

– Noilla meriiteillä, mitä Iivolla on, hänhän voisi nauttia kanssahiihtäjien keskuudessa aika suurtakin arvostusta ja kunnioitusta. Voi kuvitella, että kun tällaisia temppuja tekee, niin se aika nopeasti sitten kyllä karisee, Isometsä jyrähtää.

– Näitä ei saisi tapahtua. Kilpailu on kilpailua ja tunteet on totta kai pinnassa. Häviäminenkin pitää osata ottaa oikealla tavalla. Ei tarvitse tykätä, mutta ei kannata hirveästi riehumaankaan alkaa. 

Enemmän kysymyksiä

Niskanen jäi lauantaina 12 kilometrin vapaan kisassa vasta neljänneksi. Sunnuntaina kohukohtauksiin päättyneessä viestissä Niskanen ankkuroi Puijon Hiihtoseuran kolmanneksi. 

Niskanen oli ankkuriosuuden selvästi nopein hiihtäjä. Hän lähti matkaan 43 sekuntia kärkikuusikon perässä. 

– Tokihan tämä nyt pettymys oli. Eilinen oli todella vaisu esitys, vaikka olikin vapaalla, Isometsä niputtaa viikonvaihdetta.

– Tänään, vaikka hiihto oli ihan ok, niin ei hän osuusaikoja vertailtaessa juurikaan Ristomatti Hakolaa kovempaa hiihtänyt. Hakola ja Niko Anttola pitivät jotakuinkin samaa vauhtia kakkososuudella kuin Iivo ankkurina.

Maastohiihdon maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Salpausselällä. Kuopion viikonloppu aiheutti Isometsän mielestä Niskasen kohdalla enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia.

– Kansainvälisessa kisassa vauhti on paljon kovempi. On todettava samaan hengenvetoon, että kun perinteisellä hiihdetään väliaikalähtö, niin ei Iivo Niskasta voi koskaan ohittaa suosikeista. 

– Kuopion viikonloppu osoitti sen, että hän ei ehkä niitä ihan kuumimpia suosikkeja ole, mutta jos tämä kisasetti vei häntä eteenpäin, niin hän alkaa olemaan meidän syömähammas viikonloppuna. Sellaista varmuutta, että "Iivo tulee ja jyrää", sitä tämä viikonloppu ei antanut, Isometsä päättää. 

Lue myös:

    Uusimmat