Mainos

Maanmittauslaitoksen kartat digitaaliaikaan

Numeerinen maastotietokanta kattaa Suomen vuosituhannen vaihteeseen mennessä. Siihen asti kansalaisten on tultava osin toimeen yli 20 vuotta sitten valmistuneella peruskartalla. Tosin käytettävissä ovat vuosittain valmistuvat tietokannat.

-Numeeriseen maailmaan siirryttyä kartta ei enää ole vain kuva ympäröivästä todellisuudesta, vaan siitä on tullut käyttökelpoinen tiedon hallinnan väline. Kartta antaa ilmiöille, tapahtumille ja asioille sijainnin. Sijaintitiedon avulla voidaan yhdistellä eri rekistereissä olevia muita tietoja, kertoi Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Jarmo Ratia tänään Hämeenlinnassa Hämeen maanmittaustoimiston 20-vuotisjuhlassa.

Kartalle saadaan tietoa vaikkapa kiinteistöjen omistajista, viimeksi tehdyistä kiinteistökaupoista tai järvien veden laadusta. Mahdollisuudet ovat hurjat, sillä on arvioitu, että Suomessa tiedonhankintajärjestelmiin liitettäviä rekistereitä on pari sataa. Kahdentoista vuoden numeeristaminen on kokonaisuudessaan lähes miljardin markan investointi, ja sen arvellaan valmistuvan vuoteen 2001 mennessä.

Maanmittauslaitos oli ensimmäinen karttalaitos maailmassa, joka saattoi kartta-aineistonsa Internetissä kaikkien kansalaisten vapaasti katseltavaksi. Ratian mukaan kesästä 1996 hakuja on ollut vajaat kaksi miljoonaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.