Maanantaina haastattelun antanut Aittoniemi huokui elämäniloa – aikoi vielä kesäteatterin lavalle

Pitkän linjan kansanedustaja Sulo Aittoniemi kuoli torstaina Tampereella äkillisen sairauskohtauksen seurauksena. 

Kun STT tapasi Aittoniemen maanantaina tämän kotona, mikään ei haastattelutilanteessa viitannut, että lähes 80 vuoden elämäntaival katkeaisi samalla viikolla.

Aittoniemestä huokui elämänilo. 

– Sain hiljattain ajokortilleni viiden vuoden jatkoajan, hän myhäili Tampereella kahvipöydän ääressä.

Teatterikärpäsen pureman myöhemmällä iällä saanut Aittoniemi odotti innoissaan käsikirjoittamansa näytelmän heinäkuista ensi-iltaa. Hän kävi alkukesästä Sastamalan Suuliteatterissa harjoittelemassa näytelmäänsä Lentäjäluutnantti Linkreenin kiimaviikot.  

– Minulla on siinä pieni rooli Pulmusen vaarina. Tarina kertoo likan hakureissulle lähtevistä kolmesta lappilaiskaveruksesta.

Pohjoinen opetti

Lapin ihmisten sielunmaisema tuli Aittoniemelle tutuksi jo 1960-luvulla, ennen poliisin ja kansanedustajan uria. Sata-Hämeessä pientilalla nuoruutensa viettänyt Aittoniemi hakeutui tienaamaan elantoa Rovaniemelle vuonna 1964.

– Olin jotain 17-18-vuotias, kun hommasin kotitilalle vekselillä traktorin. Töitä ei sitten ollutkaan, mutta vekseli jäi. Piti lähteä muualle. Olin lokakuussa 1964 Tampereen rautatieasemalla pohjoisen junaan astuessani tyhjä poika. Pienessä laatikossa ei ollut kuin pitkät kalsarit ja villasukat.

Hän kuvaili, kuinka Rovaniemellä alkoi ”Aittoniemen toinen elämä”. Hän pyrki poliisikouluun ja suoritti siellä miehistö-, alipäällystö- ja päällystökurssit priimuksen paperein.

Velat tuli lopulta maksettua ajallaan viimeistä lanttia myöten.  

– Siitä olen ylpeä.  

Suosittu kansanmies

Aittoniemi työskenteli pitkään poliisissa muun muassa ylikomisariona ja KRP:n Hämeen aluetoimiston päällikkönä.

Tampereella hän nousi kansansuosioon 1980-luvun alussa niin kutsutusta Noppa-tapauksesta, jonka toimittajat valitsivat tuolloin "vuosisadan rikosjutuksi".  

Suosion avulla Aittoniemi nousi eduskuntaan. Hän toimi vuosina 1987-1999 ensin SMP:n ja myöhemmin keskustan kansanedustajana.

Vuosina 1999-2003 hän kuului ainoana edustajana itse perustamaansa alkiolaiseen keskustaryhmään. Hän jää historiaan värikkäillä kannanotoillaan.  

Aittoniemen kanssa viime vuosina musiikkia levyttänyt kansanedustaja Mikko Alatalo kertoo, että roisin huumorinsa lisäksi Aittoniemellä oli herkkä puoli, joka tuli esiin tämän kirjoittamissa laulunteksteissä. 

– Muistan hänen olleen aivan täpinöissään, kun hän sai lapsenlapsen. Silloin hän kirjoitti äärimmäisen kauniin tekstin Vanhus ja lapsi, Alatalo muistelee.  

Lue myös:

    Uusimmat