Mainos

Maaliskuun säätyyppiennuste: Joko kevät kolkuttelee?

Loppuviikolla osaan maata on tämän hetken ennusteen mukaan tulossa runsaitakin lumisateita. Ensi viikosta ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää. Maaliskuun sää näyttää matalapainevoittoiselta ja vaihtelevalta.

Tällä viikolla talvilomiaan viettävät maan keskiosan koululaiset. Alkuviikolla Suomen itäpuolella oleva korkeapaineenkeskus pitää sään poutaisena ja osin aurinkoisenakin Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Loppuviikolla sää muuttuu, kun meille virtaa kosteampaa ilmaa etelän ja kaakon suunnalta. Sää on jälleen pilvistä ja liikkeellä on sateita. Torstaina tulee yksittäisiä lumikuuroja maan etelä- ja keskiosassa, perjantaina koko maassa. Viikonloppuna voi tulla osassa maata kunnolla lunta, mutta tuon matalapaineen ja lumisateiden reitti on vielä epävarma, toteaa MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Päivälämpötilat ovat alkuviikolla Etelä-Suomessa muutaman asteen pakkasella, Keski-Suomessa -5 asteen molemmin puolin ja pohjoisessa -5...-10 asteessa. Öisin selkeillä alueilla pakkanen kiristyy. Loppuviikolla sää lauhtuu. Etelässä noustaan nollan asteen tienoille tai vähän plussalle, Keski-Suomessa ollaan nollassa tai pikkupakkasella, pohjoisessa on pikkupakkasta.

Ensi viikko keskimääräistä lämpimämpi

Ensi viikolla talvilomalle päästään pohjoisen kouluissa. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennustaa ensi viikolle matalapainevoittoista säätä.

– Atlantilla on korkeapaine ja Pohjoismaista Manner-Eurooppaan yltää suuri ja voimakas matalapaineen sola. Tämä kuvio kertoo matalapaineiden mahdollisesta reitistä. Matalapaineet tulevat meille todennäköisesti Etelä-Euroopan kautta etelästä ja kaakon suunnalta. Koko maassa lämpötilat ovat keskimääräistä korkeampia, suurin ero tavanomaiseen on idässä, tulkitsee Miina Manninen ECMWF:n ennustetta.

Maaliskuun alkupuolella päivän ylimmät lämpötilat ovat pitkän ajan keskiarvojen mukaan etelässä 0...-2 asteessa, Keski-Suomessa pikkupakkasella ja pohjoisessa -5 asteen molemmin puolin.

– Ensi viikolla Etelä- ja Keski-Suomessa ollaan päivisin plussalla, pohjoisessa on pikkupakkasta. Vesi tippuu jo paikoin räystäiltä, sanoo Miina Manninen.

"Talven selkä on taitettu"

Maaliskuun kolmannelle viikolle ECMWF:n ennusteessa ei näy merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta suuntaan tai toiseen.

– Todennäköisesti Suomeen kulkeutuu joitakin matalapaineita Atlantilta. Sää on todennäköisesti vaihtelevaa.

Pääsiäisviikolle 21.-27. maaliskuuta ECMWF:n ennusteessa painekentässä on viitteitä jonkinlaisesta matalapainetoiminnasta, mutta ennusteen ajankohta on vielä kovin kaukana.

– Etelä- ja Keski-Suomessa saattaa olla vähän tavanomaista sateisempaa. Tämä tukee ajatusta matalapaineiden kulusta Suomen yli itään. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilassa ei näy poikkeamaa keskimääräiseen, sen sijaan pohjoisessa voisi olla asteen verran tavanomaista kylmempää. Kuljettuaan Suomen yli itään matalapaineet voivat raahata meille kylmempää ilmaa pohjoisesta ja selkeillä alueilla yöt voivat olla yhä kylmiä. Sateiden olomuodosta ei voi vielä sanoa mitään. Talven selkä on kuitenkin jo taitettu, sanoo Miina Manninen.

Maaliskuun loppupuolella päivän ylimmät lämpötilat ovat tilastojen mukaan maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin nollan molemmin puolin, pohjoisessa on keskimäärin muutama aste pakkasta.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän ennusteen sisään mahtuu aina lämpimämpiä ja kylmempiä jaksoja.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.