Mainos

Huhtikuun ennuste: Keskimääräistä lämpimämpää kevätsäätä

Huhtikuulle ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää säätä. Lähiviikkojen ennusteen mukaan Suomeen tulisi myös tavanomaista vähemmän matalapaineita.

Sää on tällä viikolla koko maassa ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää.

– Etelässä poikkeama keskimääräistä lämpimämpään on 1-3 astetta, pohjoisessa ero tavanomaiseen voi olla jopa kuusi astetta. Maanantai ja tiistai ovat viikon lämpimimmät päivät. Varsinkin pohjoisessa sää viilenee viikon loppupuolella niin, että siellä päivälämpötilat ovat vain muutaman asteen plussalla tai nollassa, etelässä on edelleen yli viiden asteen lämpötiloja. Kevyet yöpakkaset ovat yleisiä koko maassa, toteaa MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen tämän viikon lämpötiloista.

Tähän aikaan vuodesta päivän ylimmät lämpötilat ovat etelässä tyypillisesti viidessä plusasteessa tai hieman sen alapuolella, maan keskivaiheilla 2-4 plusasteessa ja pohjoisessa juuri ja juuri plussalla.

Atlantilla liikkuu tällä viikolla voimakkaita matalapaineita. Isossa-Britanniassa ja Länsi-Euroopassa on myrskynnyt.

– Suomeen saapuessaan matalapaineet ovat jo selvästi heikentyneitä. Myös matalapaineisiin liittyvät sateet ehtivät kuivua ennen saapumistaan Suomeen, joten meillä viikko on hieman tavanomaista vähäsateisempi. Keskiviikkona Suomen yli kulkee kuitenkin hajanainen ja heikko sadealue itään. Torstaina Itä-Suomessa liikkuu sateita, muina päivinä sää on lähes koko maassa poutaista ja useampana päivänä myös aurinkoista, ennustaa Miina Manninen.

Miltä näyttää huhtikuun ennuste?

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n huhtikuun ennusteen mukaan sää jatkuu meillä keskimääräistä lämpimämpänä. Matalapainetoiminta vaikuttaa hieman tavanomaista heikommalta.

– Ensi viikolla Atlantilla on matalapaine ja Suomen koillispuolella on viitteitä heikosta korkeapaineesta. Meille virtaa ilmaa todennäköisesti kaakon puolelta. Matalapainetoiminta on todennäköisesti edelleen aika heikkoa. Lämpötilat ovat koko maassa muutaman asteen tavanomaista korkeammalla, laajalti on kaksi astetta, pohjoisessa kolmekin astetta keskimääräistä lämpimämpää, tulkitsee Miina Manninen ECMWF:n ennustetta.

ECMWF:n ennusteen mukaan huhtikuun puolenvälin tienoilla Suomen pohjoispuolelle on vahvistumassa korkeapaineen alue, Manner-Euroopassa on viitteitä matalapaineista.

– Meille tällainen asetelma tietäisi itävirtausta. Matalapainetoiminta ei näytä vieläkään vilkkaalta. Sää on edelleen asteen tai pari tavanomaista lämpimämpää koko maassa.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän ennusteen sisään mahtuu aina lämpimämpiä ja kylmempiä jaksoja.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.