Maailmanselittäjät pohtivat al-Holin leiriltä Suomeen tulleiden lasten ja äitien kohtaloa – "Voiko järjestelmämme pelastaa näiden lasten tulevaisuuden?"

9:04
Aiotaanko al-Holin leiriltä kotiuttaa vielä lisää suomalaisia? Katso videolta vastaus kysymykseen

Uutisaamussa vierailleiden maailmaselittäjien mukaan yhteiskunnalista keskustelua al-Holin leiriltä Suomeen tuotujen aikuisten kotiuttamisesta tulee käydä.

Kaksi aikuista naista ja kuusi lasta saapui sunnuntaina Suomeen Syyrian al-Holin leiriltä. Operaatio toteutettiin yhdessä Saksan kanssa, joka toi saksalaisia äitejä ja lapsia kotiin Koillis-Syyriasta.

Lasten äitien kotiuttaminen Suomeen käynnisti vilkkaan yhteiskunnallisen keskustelun kotimaassa. Milttonin varatoimitusjohtaja Katri Makkosen mukaan tapaukseen liittyy useita vaikeita kysymyksiä.

– Tavallinen ihminen kysyy tykönään kysymyksiä. Jos vapaaehtoisesti on vienyt mukanaan sinne lapsiaan, niin minkälaista vanhemmuutta se osoittaa? Mielestäni on tärkeää, että tästä käydään yhteiskunnallista keskustelua. Tämä on harmaata aluetta, tässä ei ole selkeeää oikeaa tai väärää, Makkonen kommentoi Uutisaamussa.

Suurimpiin kysymysmerkkeihin lukeutuu muun muassa Suomeen tulleiden lasten kohtalo. Myös vapaaehtoisesti leirille lähteneiden aikuisten vastuu teoistaan puhuttaa suomalaisia.

– Voiko meidän järjestelmämme jollain tavalla pelastaa näiden lasten tulevaisuuden? Tässä on koko ajan kyse näiden lasten oikeuksista.

Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokosken mukaan lasten kotouttaminen ei tule olemaan helppoa.

– Toivotan asianosaisille viranomaisille paljon voimaa ja viisautta. Se on hankala rasti, että nämä lapset saataisiin mahdollisimman normaaliin suomalaiseen elämään kiinni.

Leireillä tikittää aikapommi

Hallitus teki viime vuoden puolella periaatepäätöksen, jonka mukaan leireillä olevia lapsia tulee auttaa. Oletuksena siis on, että myös jäljellä olevat lapset tullaan hakemaan Suomeen.

Tilanne puhuttaa Suomessa, mutta myös muualla maailmassa.

– Kun kurdihallinnon ulkosuhteiden johtaja Abdulkarim Omar kävi Suomessa tammikuussa, hän painotti sitä, millainen tikittävä aikapommi siellä leireilläkin on. Jos sinne jää tuhansia ihmisiä, jotka mahdollisesti vasta vuosien päästä tuodaan pois leireiltä, se on myös merkittävä turvallisuusriksi Euroopassa, MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen kommentoi.

Makkosen mukaan ongelmia on havaittavissa useilla eri tasoilla.

– Ei auta, että sanomme älkää tulko tänne. Jonnekihan se ongelma jää. Tässä on yksilötasolla tragedia, tässä on sisäpoliittisia ongelmia ja tässä on kansainvälisiä poliittisia ongelmia, Makkonen summaa.

Millainen on Suomeen tulleiden äitien vastuu valinnoistaan? Katso koko keskustelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja