Mainos

Maailmanpankki pui Wolfowitzin tulevaisuutta

Maailmanpankin johtaja on myöntänyt järjestäneensä Maailmanpankissa työskenneelle naisystävälleen ylennyksiä ja lopulta siirron huippuvirkaan Yhdysvaltain ulkoministeriössä.

Maailmanpankin pääjohtajan Paul Wolfowitzin ura oli tänään vaakalaudalla järjestön kevätkokouksessa Washingtonissa. Maailmanpankkia kuohuttaa kysymys, voiko Wolfowitz enää jatkaa virassaan.

- Kiista erkaannuttaa Maailmanpankkia sen varsinaisesta tehtävästä, valitteli Saksan kehitysministeri Heidemarie Wieczorek-Zeul.

Hän kehotti Wolfowitzia pohtimaan itse, riittääkö luottamus enää työn hoitamiseen. Britannian kehitysministeri Hilary Benn arvioi puolestaan, että "skandaali on vahingoittanut Maailmanpankkia, eikä sitä olisi pitänyt koskaan tapahtua". Hän vaati kuitenkin johtokunnalle työrauhaa tapauksen käsittelyyn.

Wolfowitz on myöntänyt korottaneensa Maailmanpankissa työskennelleen naisystävänsä palkkaa, järjestäneensä tälle ylennyksiä ja lopulta siirron huippuvirkaan Yhdysvaltain ulkoministeriöön.

Wolfowitzin tulevaisuus riippuu viime kädessä presidentti George Bushista. Maailmanpankin johtokunnalla on periaatteessa oikeus erottaa järjestön pääjohtaja, mutta käytännössä päätöksen tekee Yhdysvaltain presidentti.

Bush on ilmoittanut tukevansa Yhdysvaltain entistä apulaispuolustusministeriä, jota pidetään yhtenä Irakin sodan arkkitehdeista. Wolfowitzin takana ovat tiettävästi myös Japani ja tietyt Afrikan maat. Sen sijaan Euroopan hallitukset ovat suhtautuneet häneen koko ajan epäluuloisesti.

- Kysymys kuuluu, pystyvätkö eurooppalaiset yhdistämään voimansa amerikkalaisia vastaan, huomautti Maailmanpankin entinen virkamies nimettömänä.

Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kevätkokouksiin osallistuu myös väistyvä valtiovarainministeri Eero Heinäluoma. Kokoukset jatkuvat huomenna.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.