Mainos

Maailmanmarkkinat määräävät mustikan hinnan

Suomalaiset marjanpoimijat toivoisivat, että kovalla työllä noukituista marjoista maksettaisiin nykyistä suurempi kilohinta.

Matalasta kilohinnasta syytellään ulkomaalaispoimijoita ja marjanvälittäjien mafiaa, mutta todellinen syyllinen näyttää löytyvän globaalista taloudesta. Suomalaista mustikkaa ostavat teollisuusyritykset vievät mustikkaa ulkomaille, jossa sen kilohinnan tulee olla kohdallaan.

- Viemme mustikkaa Eurooppaan, jossa sitä käytetään jogurtteihin ja hilloihin. Lisäksi sitä menee Aasiaan lääketeollisuuden käyttöön, Lapin Lihan Jukka Kristo kertoo.

Suomalaisen mustikan kausihinta määräytyy pitkälti muiden maiden sadon perusteella. Yhdysvalloista ja Kanadasta tulee paljon pensasmustikkaa, jonka hinta säätelee myös luonnonmustikan hintaa. Eniten hintaan vaikuttavat Itä-Euroopan metsämarjamarkkinat.

- Valko-Venäjän ja Ukrainan marjamarkkinat ovat paljon suuremmat kuin Suomen ja Ruotsin, ja siellä sato kypsyy aiemmin. Se määrää hintaa myös meillä, Kristo sanoo.

Metsämarjojen poimijahinnat romahtivat 1990-luvun puolivälissä, kun Neuvostoliitto hajosi, ja alueelta vyöryi halpaa marjaa länsimaiden markkinoille. Sen jälkeen metsämarjojen kilohinta on ollut jatkuvasti nousussa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.