Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa koronan leviämisestä Euroopassa – yksi keino voisi helpottaa tilannetta nopeasti

Maailman terveysjärjestö on huolissaan koronan leviämisestä Euroopassa.

WHO:n aluejohtaja Hans Kluge arvioi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa, että maaliskuuhun mennessä jopa puoli miljoonaa ihmistä voi kuolla koronaan, ellei toimiin taudin tainnuttamiseksi ryhdytä nopeasti.

Monet Euroopan maat ovat raportoineet viime viikkoina ennätyksellisiä koronatartuntalukija. Useissa maissa on myös otettu käyttöön uusia rajoituksia.

Pelastaisko maski?

Hans Klugen mukaan koronan leviämisen taustalla ovat muassa alkanut talvikausi, riittämätön rokotekattavuus ja aiempaa tarttuvamman Delta-variantin alueellinen lisääntyminen.

Hän kehottaa BBC:llä eurooppalaisia nyt kiirehtimään rokotuksia. Myös uudet lääkehoidot ovat hänen mukaansa mahdollinen apu taudin taltuttamisessa.

Koronarokotuksen säätäminen pakolliseksi on Klugen mukaan vasta viimeinen keino, mutta siitäkin pitäisi eri maissa keskustella pikaisesti.

Ennen sitä tulisi hänen mukaansa harkita koronapassin käyttöä tai sen käytön laajentamista.

– Se ei ole yksilön vapauden rajoitus, vaan työkalu yksilön vapauden säilyttämiseksi, Kluge totesi BBC:lle.

Lisäksi Klugen mukaan on olemassa yksi erityisen helppo keino taudin leviämisen estämisessä: maskin käyttö.

Itävalta aloittaa pakkorokotukset

Itävalta ilmoitti tällä viikolla ensimmäisenä Euroopan maana säätävänsä koronarokotukset pakollisiksi helmikuusta alkaen. Pakkorokotusten täytäntöönpanon yksityiskohdista keskustellaan vielä.

Itävallan liittokanslerin Alexander Schallenbergin mukaan tällainen päätös on vaikea tehdä vapaassa yhteiskunnassa, mutta rokotukset ovat "ainoa pääsylippu ulos noidankehästä”.

Itävalta menee täyteen koronasulkuun ensi maanantaina 1:40
Itävalta menee täyteen koronasulkuun huomenna maanantaina.

Saksassa ”kansallinen hätätila”

Myös monet muut Euroopan maat ottavat käyttöön uusia koronarajoituksia tapausten lisääntyessä.

Tsekki ja Slovakia ovat ilmoittaneet uusista rajoituksista nimenomaan rokottamattomille.

Saksassa terveysministeri Jens Spahn kuvasi tilannetta "kansalliseksi hätätilaksi". Hänen mukaansa uusi kansallinen sulkutila on mahdollinen. 

Britanniassa rekisteröitiin perjantaina 44 242 uutta koronavirustapausta.

Maan hallitus on johdonmukaisesti sanonut, ettei se suunnittele uutta sulkutilaa, mutta voi ottaa käyttöön ylimääräisiä keinoja ihmisten ja kansallisen terveydenhuollon suojelemiseksi. Niitä olisivat koronapassi- ja kasvomaskipakko joissain sisätiloissa sekä etätyökehotus.

Rajoituksia vastustettu mielenosoituksissa

Koronarajoituksia on vastustettu tänä viikonloppuna eri puolilla Eurooppaa.

Kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat eilen Itävallan pääkaupungin Wienin kaduille ilmaisemaan kantansa rajoituksista ja rokotuksista.

Hollannissa poliisi otti kiinni yli 50 ihmistä kiinni perjantain mellakoiksi muuttuneissa protesteissa Rotterdamissa. Poliisit joutuivat myös ampumaan laukauksia hillitäkseen väkijoukkoja.

Lue myös:

    Uusimmat