Mainos

Maailman tehokkain digikamera pureutuu pimeän aineen mysteeriin

Chileen on suunnitteilla kaukoputki, joka on tarkoitus varustaa maailman suurimmalla digikameralla. Large Synoptic Survey Telescope (LSST) rakennetaan Chilen pohjoisosaan, Cerro Pachónin vuorelle.

Pääpeililtään 8,4-metristä kaukoputkea aiotaan käyttää tähtitaivaan jatkuvaan kartoitukseen sen sijaan, että tutkittaisiin erillisiä kohteita. Teleskooppia varten on suunniteltu maailman suurin ja nopein CCD-kamera. Se ottaa 3,2 gigapikselin (3,2 miljardia pikseliä) kuvia 20 sekunnin välein. Yhdysvaltain tiedeakatemian rahoittama projekti tulee maksamaan 350 miljoonaa euroa. Asiasta uutisoi Suomessa Tähdet ja avaruus verkkosivuillaan.

Järjestelmän ensimmäisen kymmenen vuoden aikana arvioidaan kertyvän 2 000 kuvaa jokaisesta kaukoputkella näkyvästä Chilen yötaivaan osasta. Selkeänä yönä tietoa karttuu 30 teratavun verran. Massiivista tietomäärää käytetään taivaan "värielokuvan" tuottamiseksi, minkä avulla voidaan tutkia liikkuvia kappaleita ja muutoksia eri kappaleiden kirkkaudessa.

Kuvilla tutkitaan niin maapallolle vaarallisten asteroidien kulkua kuin myös kaukaisen maailmankaikkeuden suuria tähtiä, kertoo LSST verkkosivuillaan. Kertyvällä tietomäärällä pystytään myös pureutumaan pimeän aineen ja pimeän energian kysymyksiin. Pimeän aineen ja pimeän energian mysteerien avaaminen antaisi tietoa maailmankaikkeuden perustavaa laatua olevista voimista ja luonnon rakennuspalikoista.

Projektin avulla saatu tietokanta aiotaan julkaista kaikkien saataville. Googlen toimitusjohtaja Eric Schmidt hehkuttaa tietojen jakamista kaikille uteliaille:

- LSST tuottaa meille Uuden tähtitaivaan. Se kerää ja organisoi tietoa uudella näkökulmalla maailmankaikkeudesta ja jakaa sen kaiken ikäisten uteliaiden mielien saataville.

34 yliopistoa ja laboratoriota ovat mukana LSST:n rakennushankkeessa. Tukijoiden joukossa on muun muassa Microsoftin perustaja Bill Gates. LSST:n arvioidaan ottavan ensimmäiset kuvansa kuusi vuotta rakentamisen aloittamisen jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.