Maailman kovatuloisimmat naisurheilijat listattu: kärkikaksikko täysin omilla luvuillaan, kolmantena todellinen yllätysnimi

Tenniksen nelinkertainen grand slam -voittaja, Japanin Naomi Osaka oli talouslehti Forbesin listauksen mukaan maailman kovatuloisin naisurheilija vuonna 2021.

Osaka, 24, ansaitsi viime vuonna palkinto- ja sponsorirahoja yhteensä 57,3 miljoonaa dollaria. Valtaosa tästä summasta, kaikkiaan 55 miljoonaa dollaria, muodostui yhteistyökumppanuuksista maksettavista palkkioista. Osaka on saanut viimeisten puolentoista vuoden aikana yli kymmenen uutta yhteistyökumppania.

Vuonna 2020 Osaka vetäytyi Ranskan avoimista keskittyäkseen omaan mielenterveyteensä, joka oli hänen omien sanojensa mukaan kokenut kovia erilaisten mediavelvoitteiden, muun muassa pakollisten lehdistötilaisuuksien vuoksi. Osaka on sittemmin puhunut avoimesti mielenterveysongelmista urheilussa.

Syyskuussa 2020 Osaka voitti Yhdysvaltain avoimet ja helmikuussa 2021 Australian avoimet. Tokion olympialaisissa, kotikisoissaan, hän putosi jatkosta kolmannella kierroksella.

Toisella sijalla Forbesin listauksessa on niin ikään tenniksestä tuttu Serena Williams 45,9 miljoonan dollarin vuosiansioillaan. Myös hänen kohdallaan vain pieni osa tuloista, kaikkiaan 0,9 miljoonaa dollaria muodostui palkintorahoista.

WTA-rankingissa Williams, 40, putosi vuoden 2021 aikana 11. sijalta 41. sijalle. Hän osallistui vuoden aikana vain kuuteen turnaukseen. Niistä ensimmäisessä, Australian avoimissa, tie vei semifinaaliin saakka.

Kolmossijalla Forbesin listauksessa on yllättäen Serenan isosisko Venus Williams, joka hänkin pelaa vain harvakseltaan. Vuonna 2021 Venus Williams osallistui yhdeksään turnaukseen ja voitti koko vuoden aikana vain kolme ottelua.

Venus Williamsin, 41, ansiot viime vuodelta olivat 11,3 miljoonaa dollaria, josta vain 0,3 miljoonaa tuli palkintorahoista.

Neljännellä sijalla Fobesin listalla on yhdysvaltalainen voimistelija Simone Biles 10,1 miljonan dollarin ansioilla. Viides sija menee sekin tenniksen pelaajalle. Espanjalainen Gabrine Muguruza ansaitsi viime vuonnna 8,8 miljoonaa dollaria.

Kärkikymmenikössä tennispelaajia on kaikkiaan viisi. Lukema on Forbesin mukaan pienin kymmeneen vuoteen. Kaksi vuotta sitten tennispelaajat valtasivat koko kärkikymmenikön.

Kärkikymmenikön yhteenlasketut ansiot olivat 166,6 miljoonaa dollaria. Kasvua edelliseen vuoteen oli 23 prosenttia.

Kovimmat palkintorahat kuittasi australialainen tennistähti Ashleigh Barty, joka oli läpi viime vuoden – ja on edelleen – WTA-rankingin ykkössijalla. Barty, 25, sai viime vuonna palkintorahaa 3,9 miljoonaa dollaria. Kokonaisansioilla mitattuna Barty (6,9) on listan sijalla kahdeksan.