Maailman johtava junankäyttäjä Kim Jong-un lähtee pian ennätysmatkalle – Kim puksuttaa junallaan Vietnamin huippukokoukseen Trumpia tapaamaan

Yleensä tuppisuiset turvalähteet vahvistavat uutistoimisto Reutersille, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un aikoo matkata liki 3 500 kilometriä halki Kiinan tapaamiseen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

Donald tapaa Pohjois-Korean johtajan 27.–28. helmikuuta Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa.

Junareitti Pjongjangista Hanoihin kulkee Kiinan pohjoisosasta Pekingin vieritse alas etelään, kunnes tullaan Vietnamin rajanylityspaikalle Dongh Dangiin.

Logistiikkalähteiden mukaan Kim purkaa erikoisjunastaan sen jälkeen jonkun panssariautoistaan itselleen ja kolonnan muita autoja mukana matkustavalle ryhmälleen. Loppumatkan 170 kilometriä Hanoihin kuljetaan maanteitse.

Kun Kimin panssaroitu erikoisjuna köröttää arviolta 60 kilometrin tuntivauhtia, matkaan kuluu ainakin kaksi ja puoli vuorokautta, olettaen ettei suuremmin pysähdytä, esimerkiksi tapaamaan Kiinan presidentti Xi Jingpingiä Pekingissä, kun kerran sitä kautta mennään.

Kaaos tulossa

Miksi pitäisikään. Kun Kimin isä, Kim Jong-il, kävi Moskovassa 2001, junassa oli tiettävästi 22 vaunua ja välipysäkeille lennätettiin huippuviinejä Bordeauxista ja herkkuja kuten hummeria. Lehtilähteiden mukaan junan vaatimat erikoisjärjestelyt sekoittivat pahasti Venäjän rautatieliikennettä.

Kun Kiinan rautatieverkosto ylpeilee tiheällä huippunopeiden junien verkostollaan, voi vain kuvitella, millaisia järjestelyjä nyt tarvitaan, kun tavarajunan hitaudella etenevä erikoisjuna mönkii maan läpi.

Kimin erikoisjunasaattueeseen liittyy tiettävästi myös kaksi muuta osiota: etuvartiojuna, joka katsoo, että reitti on selvä, sekä sananmukaisesti jälkijuna, jossa on autot, välineistö, rahti ja muuta tarvittavaa.

Pohjois-Korean johtajan kaukomatka junalla ei toki ole ensimmäinen. Ensimmäinen Kim, Il-sung, matkusti junalla vuonna 1974 pisimmälle koskaan, kun reitti vei Kiinasta silloisen Neuvostoliiton kautta Puolaan, Itä-Saksaan, Tsekkoslovakiaan, Unkariin, Jugoslaviaan, Bulariaan ja Romaniaan. Ja takaisin.

Yökylä isolla kaavalla

Kimin erikoisedustaja on jo nähty Hanoissa valmistelemassa yöpaikkaa. Toiset turvalähteet sanovat, että kyseeseen tulevat valtion vierastalo sekä läheiset Metropole- ja Melia-hotellit, joissa on jo nyt etukäteisdelegaatio Pohjois-Koreasta.

Metropole on mainittu myös Trumpin mahdollisena yöpymispaikkana ja tavan mukaan Yhdysvaltain salainen palvelu on varmasti jo nyt myös kaupungissa.

Kummankin maan agenttien epäkiitollinen tehtävä on varmistaa kaikkien reittien turvallisuus, eli se, ettei missään ole mahdollista olla vaikkapa sala-ampujia tai pommeja tai muita uhkatekijöitä.

Kuten Kimin ja Trumpin edellisessä huippukokouksessa Singaporessa kävi ilmi, Kim yrittää saada läsnäolonsa vaikuttamaan yhtä mahtipontiselta kuin Yhdysvaltain presidentin. Kun tähän liittää esimerkiksi vietnamilaisen sekavan liikennekulttuurin, Hanoissa tulee todennäköisesti olemaan mielenkiintoista katseltavaa.

Tähän on tietysti lisättävä, että ennakkotiedot itse huipputapaamisen asialistasta ovat laihat, eli juuri kukaan ei odota siltä juuri mitään.

Lue myös:

    Uusimmat