Maailman ensimmäinen synnytys siirtokohdusta - sai kohdun perhetutulta

Maailmassa on syntynyt ensimmäinen lapsi elinsiirtona saadusta kohdusta. Asiasta kertoo lääketieteeseen keskittyvä Lancet-lehti.  

Tapahtumaa pidetään läpimurtona lapsettomille naisille.  

36-vuotias ruotsalaisnainen synnytti viime kuussa pojan. Poika painoi 1,77 kiloa, ja hän syntyi keisarileikkauksella 31 viikkoa raskauden alettua. Lehden mukaan sekä vauva että nainen voivat hyvin.  

Naisen kerrotaan syntyneen ilman kohtua, mutta hänen munasarjansa olivat kunnossa.  Uutistoimisto TT:n mukaan raskaus onnistui heti ensi yrittämällä, kun naisen hedelmöitetty munasolu palautettiin hänelle siirrettyyn kohtuun.  

Hän sai kohdun 61-vuotiaalta perhetutulta, jolla oli ollut vaihdevuodet seitsemän vuotta aiemmin. Kohtu siirrettiin naiseen viime vuonna.

– Tämä avaa mahdollisuudet hoitaa maailmanlaajuisesti monia nuoria naisia, jotka kärsivät kohdun hedelmättömyydestä, sanoi operaatiota johtanut professori Mats Brännström Göteborgin yliopistosta.

Mahdollista, mutta kallista

Suomessa syntyy vuosittain kymmenisen tyttöä ilman kohtua. Lisäksi on naisia, jotka jostakin syystä menettävät kohtunsa.  

– Kokonaisuutena emme puhu suuresta hoitojen määrästä. Tunne- ja tärkeystasolla on kuitenkin kyse isoista asioista, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seksuaali- ja lisääntymisterveysyksikön päällikkö Reija Klemetti.  

Erikoistutkija Klemetti rinnastaa synnytyksen elinsiirtona saadusta kohdusta kahteen aiempaan virstanpylvääseen.  
Ensin saatiin 1970-luvun lopulla koeputkihedelmöityshoidot. Mikrohedelmöitys puolestaan tuli 1990-luvun taitteessa 
  
Klemetin mukaan leikkaus ei tule kaikkien kohduttomien naisten ulottuville. Yhden onnistumisen perusteella ei pidä herätellä liikaa toiveita.   

– Elinsiirtoleikkauksiin sisältyy isoja riskejä. Myös niiden kustannukset ovat suuret.  

Lue myös:

    Uusimmat