Maailmalla jyllää rokotenationalismi – Mika Aaltola näkee kansainvälisessä politiikassa neuroottisen ilmapiirin

Rokotteista tuli pelinappula suurvaltapolitiikassa – ketkä ovat rokotekisan voittajat ja häviäjät? 16:10
Katso Mika Aaltolan koko haastattelu MTV Uutiset Livestä!

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola näkee koronapandemian kansainvälisenä riidankylväjänä.

Koronarokotusten eteneminen on herättänyt laajaa keskustelua ja kritiikkiä useissa Euroopan maissa. Etenkin Astra Zenecan toimitusongelmat ovat saaneet jopa EU-komission puheenjohtajan uhkailemaan yhtiötä vientikiellolla.

 – Nyt on valloillaan hyvin neuroottinen ja paranoidinen ilmapiiri, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kuvaa kansainvälisen politiikan tilannetta MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Italian viranomaiset löysivät 30 miljoonaa Astra Zenecan rokotetta paikalliselta tehtaalta. Yhtiö ilmoitti, että puolet rokotteista olisivat menneet maailman köyhimpiin maihin ja ainakin osa olisi tullut EU:lle.

– Sinänsä ei ole ihme, että rokotteet löytyivät tuolta tehtaalta, koska Hollannissa ja Belgiassa valmistetut rokotteet pakataan Italiassa.

Rokotustahti kiristää tunnelmaa

Monissa maissa ihmetellään, miksi maassa valmistettuja rokotteita viedään ulkomailla, vaikka oman maan rokotukset takkuilevat.

Aaltola kuvailee rokotenationalismin nostaneen päätä Euroopassa ja muualla maailmassa. Toisaalta rokotediplomatiaa harjoitetaan myös.

– Venäjä kertoo EU:n väestölle takaavansa turvallisuuden rokotteella, jota ei ole Euroopan markkinoilla vielä hyväksytty.

Venäjä on ilmaissut Suomelle tarjouksen välittää Sputnik-rokotteen valmistukseen tarvittavaa teknologiaa.

Aaltola muistuttaakin, että rokotteiden valmistus vaatii globaalia yhteistyötä. Raaka-aineita tarvitaan eri maista, joten tuontikiellot voivat pahimmillaan sekoittaa valmistusprosessia.

– Kohta ei tehdä missään rokotteitä, eikä niitä riitä kenellekään.

Lue myös:

    Uusimmat