"Rokotenationalistista jänkkäämistä"? Maailmanselittäjät ruotivat vastausta EU:n koronarokotetilanteeseen

Maailmanselittäjät: EU natisee – Palaavatko kansallisvaltiot? 8:53
MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjät: EU natisee – Palaavatko kansallisvaltiot?

MTV Uutisaamun Maailmanselittäjissä pureuduttiin maanantaiaamuna koronarokotetilanteeseen EU:n alueella. 

Koronarokote-eriin kytkeytynyt keskustelu on viikkojen vieriessä keskittynyt pitkälti siihen, minkälaisia rokote-eriä eri EU-maihin on toimittu, millaisia sopimuksia toimituksista on tehty ja miten onnistuneesti rokotusohjelmat on saatu käyntiin eri valtioissa.

Studiossa rokotekysymyksiä pohtivat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Saila Heinikoski, Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski ja MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu.

Keskustelua on virinnyt runsaasti myös siitä, miten rokotteita “pakenee” EU:n alueelta toisaalle. Hopsun mukaan pakenemisesta puhuminen on harhaanjohtavaa, koska rokote-eriä toimitetaan tehtyjen sopimusten mukaan ja "diileistä pidetään kiinni".

Heikki Aittokoski kiinnitti huomionsa Suomessa käydyn rokotekeskustelun sävyyn, jota hän luonnehtii “rokotenationalistiseksi jänkkäämiseksi” – joka osaltaan on harhaanjohtavaa sekin.

– Keskustelun sävy Suomessa ja Euroopassa on sellainen, että lasi olisi tyhjä, kun se faktisesti on puoliksi täynnä. On ihme, että vuosi pandemian alkamisesta meillä on useita toimivia ja tehokkaita rokotteita. 

Aittokoski huomauttaa, että Suomi pärjää koronarokotteiden ensiannosvertailussa hyvin vauraiden maiden rinnalla: Sveitsissä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 16 prosenttia väestöstä, Suomessa noin 15 prosenttia ja Norjassa 11 prosenttia.

Tutkija Saila Heinikosken mukaan rokotetilanne voisi monissa jäsenmaissa olla huonommalla tolalla ilman EU:n yhteisiä rokotehankintaprosesseja.

– Silloin jäsenvaltiot kilpailisivat toisiaan vastaan rokotteiden hankinnassa.

Katso Maailmanselittäjien haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat