Koronarokotteista on tullut poliittinen ase: Miten Gibraltar ja Israel ovat onnistuneet rokottamaan lähes kaikki kansalaisensa?
Koronarokotteiden kulisseissa käydään armotonta poliittista peliä. Pandemiauhka nähdään eri valtioissa eri tavoin. Uhkaa sävyttävät viholliskuvat ja kansallinen terveys.
Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, miten koronarokottaminen etenee maailmalla ja kuinka puhtain paperein rokotteita on hankittu eri maihin. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola analysoi tilannetta.
– Rokotustilanteessa eri puolilla maailmaa näkyy se, miten pandemia koetaan. Suomessa se on terveysuhka ja joillekin valtioille se on kansallinen turvallisuusuhka, Aaltola sanoo.
Our World in Datan keräämien tilastojen mukaan suurimman rokotekattavuuden on saavuttanut Iso-Britannialle kuuluva Gibraltarin saari. Siellä lähes kaikki kansalaiset ovat saaneet jo kummatkin rokoteannokset. Britanniassa sen sijaan vain noin puolet kansalaisista on saanut ensimmäisen rokotteen.
– Siinä on yhdistettynä brittien aluepolitiikka brexitin jälkeisiin ongelmiin. Espanja on pitkään halunnut Gibraltaria itselleen. Rokotusohjelma ei ole vain rationaalinen asia, siihen liittyy myös poliittisia piirteitä, Aaltola toteaa.
Kakkossijaa pitää Israel, jossa kaikki ovat saaneet ainakin yhden rokotteen. Se ei ole yllättävää maailmanpolitiikan näkökulmasta.
– On tosiaan eri tapoja nähdä tämä pandemiauhka ja Israelissa se koetaan kansallisen turvallisuuden kysymyksenä. Siellä koko valtionkoneisto turvallisuuspalvelu mukaan lukien on valjastettu rokotusohjelman tehokkuuteen, Aaltola avaa.
Palestiinalaisalueilla on kuitenkin oma rokotusohjelmansa.
– Kansainvälispoliittiset kiistat ja viholliskuvat läikkyvät helposti rokotuspolitiikkaan, Aaltola toteaa.
Rokotesuurvallat käyttävät diplomatiaa
Kolmantena on Intian valtamereltä löytyvä saarivaltio Seychellit. Tämä selittynee osin sillä, että maa on hyvin riippuvainen turismista ja se on myös väkiluvultaan hyvin pieni. Maassa asuu vain hieman alle satatuhatta asukasta. Rokotuksia on tuotu ainakin Kiinasta ja Intiasta.
– Tätä selittää rokotesuurvallat Intia ja Kiina. Ne käyvät tällaista rokotediplomatiaa muissakin maailmankolkissa, ei vain tuolla alueella. Rokotteita kehittää 13 keskeistä maata, joissa on keskeiset rokotetuotantolaitokset, Aaltola tietää.
Suomi hyötynyt EU:n koronarokotelinjauksesta
Rokottaminen on edennyt Pohjoismaista nopeiten Tanskassa ja Islannissa. Suomi tulee kolmantena. Seuraavina meidän jälkeen ovat Norja ja Ruotsi. Suuria eroja maiden välillä ei ole. EU-maat etenevät tasatahdissa toistensa kanssa.
– Olemme saaneet eurooppalaisista aluepoliittisista syistä suhteessa väestömäärään saman verran rokotteita kuin muut Euroopan maat. Näin siitä huolimatta, että tautitilanne on ollut meillä huomattavasti parempi kuin esimerkiksi Ranskassa, Aaltola pohtii.
Astra Zenecan vientikielto voi vaarantaa koko tuotantoketjun
EU päätti kieltää ruotsalais-brittiläisen Astra Zenecan rokotteen viemisen EU:n alueelta ulos.
– Päätöksellä korostetaan strategista suvereniteettia autonomiaa ja toisaalta Iso-Britannia on nostettu tikun nokkaan. Tämä rokote on Oxfordin yliopiston kehittämä ja siinä on erilainen bisneskuvio kuin muissa rokotteissa, sitä myydään omakustannehintaan. Oxford ei taatusti ole tuosta päätöksestä kiitollinen, Aaltola painottaa.
Hän jatkaa, että rokotteita eivät valmista valtiot vaan isot, monikansalliset yhtiöt. Niistä suurin osa on yhdysvaltalaisia. Ne tuovat ja vievät rokotteita ympäri maailmaa globaaleissa tuotantoketjuissa.
–Tuotantoketjut ovat hyvin haavoittuvia tällaisille vientikielloille. Se koskee rokotteiden lisäksi niihin liittyviä komponentteja, joita on noin parikymmentä. Niitä tehdään eri puolilla maailmaa. Koko tuotantoketju saattaa häiriintyä eri maiden tehdessä tällaisia päätöksiä, Aaltola terottaa.
Katso koko Viiden jälkeen -ohjelman haastattelu jutun yläpuolelta.
Uusimmat
-
08:25
SM-liigassa ikävä törmäys: pimeästä kulmasta osuman saaneen Ilves-pelaajan jalat eivät kantaneet
-
08:21
Junaliikenteessä häiriö Lahden, Keravan ja Riihimäen välillä – syynä ratajärjestelmävika
-
08:18
Kampaaja julkaisi asiakkaansa selfien kampaamokäynnin jälkeen, mutta ero alkuperäiseen kuvaan oli huomattava – "Niin sopimatonta"
-
08:09
NHL:n supertähti taituroi jälleen häikäisevän osuman – Jesse Puljujärven reaktio kertoo kaiken huimasta suorituksesta
-
08:02
USA: Venäjällä nyt enemmän joukkoja Ukrainan rajalla kuin Krimin miehityksen aikaan
-
07:51
Yrittäjien luottamus eläkejärjestelmään horjuu – Mikael Pentikäinen kertoo, mitä asialle pitäisi tehdä
-
07:50
Tutkimus: Suomessa on huomattavasti enemmän toimeentulon saajia kuin Ruotsissa – Suomessa tuki on korkeampi ja saavutettavampi
-
07:49
Sateet kastelevat pian lähes koko Suomen, mutta yhdellä alueella lähennellään viikonloppuna jopa 20 astetta – katso 5 vuorokauden ennuste!
-
07:47
NHL:n yön suomalaiset: Patrik Laine menetti malttinsa – Jesse Puljujärvi ja Mikael Granlund tehoilivat
-
07:38
Emil Hallberg hempeässä kuvassa kultansa kanssa – ottivat seuraavan askeleen suhteessaan
-
07:30
Entinen Yhdysvaltain varapresidentti Walter Mondale on kuollut 93-vuotiaana
-
07:15
Energiajuomien suurkulutuksella järkyttävät seuraukset 21-vuotiaalle – "Aivan liian helposti nuorten saatavilla"
-
07:11
Lemmikkibuumi sai liikkeelle huijarit: Ostaja ehti pulittaa varausmaksun söpöstä pystykorvasta, jota ei ollutkaan – "Halusin todella sen pennun"
-
07:08
HIFK:ta uhkaa raskas menetys – tähtipuolustajan polvi kolahti ilkeästi SM-liigan pudotuspeleissä
-
07:05
Egyptissä järjestettyjen kauneuskisojen turvajärjestelyt pettivät – suomalaismissi kertoo tapahtumista: "He elivät ajatuksella, ettei koronatilannetta ole maassa"
-
07:00
Väkivalta toimittajia kohtaan kaksinkertaistunut Euroopassa – Suomi sananvapauden mallimaita, vaikka vihapuhe ei anna aihetta tyytyväisyyteen
-
06:55
Oho: Sadat puolialastomat juhlijat kokoontuivat Venäjällä rinteeseen – katso villi video
-
06:48
Saksassa CDU:n johto tukee Armin Laschetia kristillisdemokraattien liittokansleriehdokkaaksi – äänestyksessä murskalukemat
-
06:45
Konkaritähti Patrick Marleau teki uskomatonta NHL-historiaa!
-
06:31
Mitä Euroopan lääkevirasto sanoo Johnson & Johnsonin koronarokotteen turvallisuudesta? Lausuntoa odotetaan tänään
-
Lataa lisää