Maailmalla epäluuloa herättäneitä ja kiellettyjä kiinalaislaitteita on jo Suomen 5G-verkoissa – tilannetta seurataan: "Suhtaudumme terveen epäluuloisesti..."

Tästä Huawei-jupakassa on kyse 0:43
Kiinalaisesta teknologiayhtiö Huaweista on tullut Yhdysvaltojen ja Kiinan kiistakapula.

Suomessa on jo käytössä maailmalla epäluuloa herättäneitä Huawein verkkolaitteita uusissa 5G-tietoverkoissa. Suomessa tilanteeseen suhtaudutaan maltilla, vaikka maailmalla kiinalaisyhtiölle on jo kiirehditty antamaan porttikieltoja.

Keskustelu Huawein ympärillä kuumeni jälleen viime viikolla, kun Yhdysvallat nosti syytteet kiinalaista teknologiayhtiötä, sen kahta kumppania ja talousjohtaja Meng Wanzhouta vastaan.

Heitä syytetään petosrikoksista ja Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta. Lisäksi yhtiötä syytetään liikesalaisuuksien varastamisesta amerikkalaiselta teleoperaattori T-Mobilelta.

Huawei on kiistänyt kaikki syytteet.

Syytteiden lisäksi Yhdysvallat on varoitellut liittolaisiaan Huawein teknologian käytöstä rakenteilla olevissa, seuraavan sukupolven huippunopeissa 5G-tietoverkoissa tietoturvan ja vakoiluriskin takia.

Maailmalla varoitukset on otettu vakavasti, vaikka konkreettisia todisteita Huawein laitteiden käytöstä vakoiluun ei ole.

Australia ja Uusi-Seelanti ovat jo antaneet porttikiellon Huaweille uusiin tietoverkkoihin, ja tällä viikolla uutistoimisto Reuters kertoi, että myös EU saattaa liittyä Huawein vastaiseen rintamaan.

Reutersin haastattelemien virkamiehien mukaan EU:ssa harkitaan ehdotusta, joka kieltäisi Huawein laitteiden käytön uusissa 5G-tietoverkoissa.

Suomessa näitä epäluuloa herättäneitä kiinalaisvalmistajan laitteita on jo käytössä uusissa tietoverkoissa.

Kokeilua ainakin Tampereella ja Pasilassa

Huawein verkkolaitteita on jo käytössä suomalaisella teleoperaattori Elisalla.

Viime kesänä Elisa avasi Tampereelle ensimmäisen kaupallisen 5G-verkon. Verkkoyhteys rakennettiin juuri Huawein teknologian avulla. Elisa on kokeillut 5G-verkkoa yhteistyössä Huawein kanssa ainakin myös Helsingin Pasilassa.

Elisa kieltäytyi kommentoimasta Huawei-yhteistyötään MTV Uutisille ja ohjasi kysymykset ict-alan edunvalvojajärjestö FiComille.

Myös Telialla ja DNA:lla käyttävät Huawein tukiasemia yhteisverkossaan Itä- ja Pohjois-Suomessa.

"Tilannetta seurataan"

FiComin toimitusjohtaja Elina Ussan mukaan suomalaisella telealalla Huawei on yksi teknologiatoimittaja Nokian ja Ericssonin rinnalla.

– Tilannetta seurataan aktiivisesti ja vuoropuhelua käydään viranomaisten kanssa. Tiedossa ei ole havaintoja tai epäilyjä epäilyttävästä toiminnasta tai vakoilusta, eikä myöskään muissa maissa ole tullut ilmi suoraan Huawein teknologian harjoittamaa vakoilutoimintaa, Ussa muistuttaa.

 – Arvioimme, että keskustelussa on enemmän kyse talouspoliittisesta näkökulmasta kuin todella ilmi tulleista teknologiaan liittyvistä vakoiluhankkeista.

Yhtä valmistajaa ei voi kieltää

Kyberturvallisuuskeskuksen johtajan Jarkko Saarimäki vahvistaa saman tiedon: viranomaiset eivät ole saaneet operaattoreilta ilmoituksia tietoturvallisuusongelmista Huawein laitteissa 5G-verkoissa.

– 5G-verkot ovat toki hyvin alkuvaiheessa vielä Suomessa, Saarimäki sanoo.

Saarimäen mukaan Traficomin ei ole mahdollista kieltää jonkin tietyn valmistajan tuotteita, kuten joissakin maissa on jo tehty.

– Meidän toimivaltamme rajoittuu siihen, että jos saamme tiedon turvattomasta laitteesta verkossa, se voidaan kieltää, Saarimäki sanoo.

Saarimäki muistuttaa, että tietoturvasta huolehtiminen on ennen kaikkea viestintäverkkoja operoivilla yrityksillä. Jos ne havaitsevat ongelmia, on niiden ilmoitettava ongelmista Liikenne- ja viestintävirastolle eli nykyiselle Traficomille, joka ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin.

Kaikissa laitteissa omat ongelmansa

Saarimäen mukana Kyberturvallisuuskeskus ei katso Huaweita erityisen tarkalla silmällä siksi, että kyseessä on juuri kiinalainen yhtiö.

– Emme ole lähteneet arvottamaan tietynmaalaisia tuotteita yhtään toista huonommaksi tai paremmaksi. Suhtaudumme terveen epäluuloisesti kaikista suunnista tuleviin ratkaisuihin.

Saarimäki muistuttaa, että vastaavanlainen keskustelu käytiin vuonna 2013 yhdysvaltalaisesta teknologiasta Edward Snowdenin tekemien paljastusten seurauksena.

– Oli kyseessä mikä tahansa järjestelmä, siellä on ohjelmointivirheitä ja haavoittavuuksia, jotka mahdollistavat järjestelmän väärinkäytön tavalla tai toisella. Kokonaisuus pyritään taklaamaan niin, että kaikki virheet korvataan mahdollisimman nopeasti niin, että kuluttajalle aiheutuu mahdollisimman pieni riski, Saarimäki sanoo.

Operaattorit kantavat riskin

5G on seuraavan sukupolven tietoverkkojärjestelmä, joka mahdollistaa suurten tietoliikennevirtojen liikuttamisen nopeasti.

5G-verkkoja voitaisiin hyödyntää niin sanotussa esineiden internetissä eli esimerkiksi autojen, terveysteknologian tai kodinkoneiden yhdistämisessä internetiin. Huippunopeaan tiedonsiirtoon on ladattu paljon odotuksia, joten Yhdysvallat ja Kiina kisaavat siitä, kuka pääsee verkkojen hallitsijaksi.

Näitä huippunopeita tietoverkkoja on alettu rakentaa vasta viime vuosina, myös Suomessa. Viestintävirasto jakoi ensimmäiset testiluvat teleoperaattoreille vuonna 2018.

Suomalaisilla teleoperaattoreilla on luvassa mittavat investoinnit 5G-verkkoihin tulevina vuosina. Saarimäki uskookin, että teleyhtiöt haluavat pitää huolen verkkojensa tietoturvasta jo kustannussyistäkin.

– Viime kädessä heillä on se riski, että ongelmallisia laitteita joudutaan poistamaan, Saarimäki toteaa.

Australia kieltänyt, Saksakin harkitsee

Maailmalla Huawei-varoitukset on otettu vakavammin kuin Suomessa.

Australia on kokonaan kieltänyt Huawein ja toisen kiinalaisvalmistajan ZTE:n laitteiden käytön 5G-verkoissa. Myös Saksan kerrottiin muutama viikko sitten harkitsevan Huawein blokkaamista ulos 5G-markkinoilta.

Isossa-Britanniassa taas BT-konserni aikoo New York Timesin mukaan poistaa Huawein laitteet nykyisistä televerkoistaan. Myös Lontoossa päämajaansa pitävä Vodafone kertoi viime viikolla lopettavansa väliaikaisesti laiteostot kiinalaisvalmistajalta.

New York Timesin mukaan Yhdysvallat on vinkannut Nato-maa Puolalle, että maiden sotilasyhteistyö voi vähentyä, jos Puola rakentaa 5G-verkkoja Huawein kanssa.

Huawei kiistää kaiken

Huawei on kiistänyt kaikki sitä vastaan esitetyt syytteet oikeudessa ja sanoo niiden olevan Yhdysvaltojen tapa vaikuttaa kahden maailman suurimman talouden väliseen kädenvääntöön.

Huawein toimitusjohtaja on myös vakuuttanut, ettei kiinalaisyhtiö vakoile Kiinan hallinnon puolesta.

Yhdysvallat on taas kiistänyt tällä viikolla nostettujen syytteiden kytkökset kauppasodan uhkaan.

Lue myös:

    Uusimmat