Suomalaismepeiltä tukea Huawein tekniikan kieltämiseen Euroopan 5G-verkoissa – ministeri Harakan mukaan tiukka lainsäädäntö riittää Suomessa

Suomi ei ole kieltämässä kiinalaisyritysten tekniikan käyttämistä 5G-verkoissaan 2:04
Viime viikolla Ruotsi ilmoitti kansalliseen turvallisuuteen nojaten sulkevansa kiinalaisyhtiöt maan 5G-verkkojen rakentamisesta. Näin se liittyy Yhdysvaltojen, Britannian ja Australian joukkoon.

Suomalaisten europarlamentaarikkojen mielestä 5G-verkon turvallisuuden takaamiseksi tarvitaan EU-tason lainsäädäntöä. Tukea löytyy jopa kiinalaisyhtiöiden tekniikan täyskiellolle Euroopan 5G-verkoissa.

Viime viikolla Ruotsi ilmoitti kansalliseen turvallisuuteen nojaten sulkevansa kiinalaisyhtiöt maan 5G-verkkojen rakentamisesta. Näin se liittyy Yhdysvaltojen, Britannian ja Australian joukkoon.

– Huaweita ei pidä mielestäni päästää Eurooppaan eikä Suomeen rakentamaan. Kiina täytyy sulkea pois Euroopan 5G-markkinoilta, sanoo perussuomalaisten meppi Laura Huhtasaari.

Huhtasaaren kanssa kieltoa kannattaa suomalaismepeistä ainakin Heidi Hautala (vihr.), joka oli hiljattain mukana yli neljänkymmenen mepin kirjeessä komissiolle ja jäsenmaille. Siinä he nostivat esiin vakavan huolen tietoturvariskistä, joka kiinalaisyhtiöistä Eurooppaan muodostuu.

– EU:n pitäisi sulkea pois nämä kiinalaiset yritykset. Tämä tietoturvakysymys on erittäin merkittävä, Hautala sanoo.

Myös Eero Heinäluoman (sd.) mielestä turvallisuusnäkökulmaa ei voi liikaa korostaa. 5G-verkossa tulee liikkumaan paljon sensitiivistä tietoja, jonka väärinkäyttäminen ihmisiä ja yrityksiä vastaan tulee estää.

– Tarvitaan selkeästi EU-lainsäädäntöä, joka varmistaa, että nämä 5G-verkon tiedot pysyvät Euroopassa eivätkä lähde muualle, Heinäluoma sanoo.

"Riskit ovat huomattavia"

Tietoliikennetekniikan professori Raimo Kantola pitää tietoturvaa merkittävänä kysymyksenä 5G-verkon rakentamisessa. Aiemmista mobiiliverkoista poiketen sen keskeiset hyödyt kohdistuvat yrityksiin ja yhteyksissä liikkuu valtava määrä niiden salaisuuksia.

– Jos saat jotain vakoiltua sieltä, niin sillä on todella suurta arvoa. Tästä syystä ne riskit 5G:hen liittyen ovat huomattavia, Aalto-yliopiston professori sanoo.

Suomessa Huawein tekniikkaa käytetään jo, eikä sen kieltämistä valmistella. Onko tämä turvallisuusriski? Siihen professorilta ei saa suoraa vastausta.

– Ehkä se on, ehkä ei. Itse asiassa vielä tärkeämpää kuin se, että kuka tekee ne laitteet, on se, kuka niitä hallitsee. Ja kuka niitä hoitaa teknisesti. Se joka vastaa siitä teknisestä ylläpidosta, niin sillähän on pääsy joka paikkaan siellä verkossa.

Tämän näkökulman huomioimiseen tähtää viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan eduskunnan käsittelyssä oleva lainsäädäntö. Siinä vastuuta vieritetään operaattoreille, valtion kyberturvaviranomaisten valvonnassa.

– Luotan siihen, että se lainsäädäntö, joka pakottaa Suomessa poistamaan vahingollisen verkkolaitteen, on itse asiassa varmaan tiukempi kuin useammissa maissa, Harakka sanoo.

Nokia voi hyötyä Huawei-epäluuloista

Nordean pääekonomistin Tuuli Koivun mukaan epäluulot Huaweita ja toista kiinalaisyhtiötä ZTE:tä kohtaan voivat kääntyä voitoksi pääkilpailijoille. Niitä ovat suomalainen Nokia ja ruotsalainen Ericsson.

– Keskustelu on keskittynyt tietenkin ihan aiheesta tietoturva-asioihin ja Kiinan hyvin erilaiseen yhteiskuntaan kuin länsimaissa. Samaan aikaan kannattaa muistaa, että meillä on Suomessa ja naapurimaa Ruotsissa vahvat ja kilpailukykyiset toimijat, Koivu sanoo.

– Nyt jos koskaan niillä olisi näytön paikka valloittaa maailmanmarkkinat.

Professorin mukaan Nokian ja Ericssonin pärjääminen globaalissa kilpailussa on tärkeää myös länsimaiden ”digitaaliselle suvereniteetille”. Jos Huawei ja ZTE jyräisivät markkinoilla olisi verkkolaite teknologia lähes kokonaan Kiinan hallussa.

– Amerikkalaisilla oli aikanaan mobiilitekniikkaan liittyviä firmoja, kuten Motorola ja Nortel, mutta ne hävisivät edellisten sukupolvien aikaisessa kilpailussa. Ne on ostettu pois. Jos nyt kävisi niin, että Ericsson ja Nokia jäisivät jalkoihin tässä kilpailussa, niin länsimaathan menettävät silloin digitaalisen suvereniteetin, Raimo Kantola sanoo.

– Pohjimmiltaan tämä on suurvaltapolitiikkaa.

EU-maiden myöhäinen herääminen 5G:n tietoturvariskiin on ollut yksi lisämutka 5G-verkon rakentamisessa. Se viivyttää osaltaan Euroopan jo valmiiksi hidasta edistymistä, joka suuryritysten mukaan uhkaa johtaa kilpailukyvyn heikkenemiseen ja alentuneisiin investointeihin.

Lue myös:

    Uusimmat