Yhdysvallat ilmoitti rikossyytteistä Huaweita vastaan – epäillään petoksista, Iran-pakotteiden rikkomisesta ja liikesalaisuuksien varastamisesta

USA talous hyytyy – Kiina ylläpitää riittävää talouskasvua 8:15
Tapaus kiristää Yhdysvaltojen ja Kiinan entisestään kireitä taloussuhteita.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on ilmoittanut rikossyytteistä kiinalaista teknologiajätti Huaweita vastaan.

Washington Postin mukaan yhtiötä, sen kahta kumppania ja talousjohtaja Meng Wanzhouta syytetään petosrikoksista ja Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta. Syytekohtia on 13. Wanzhou on Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär, ja hänet pidätettiin Kanadassa joulukuun alussa Yhdysvaltojen pyynnöstä.

Lisäksi yhtiötä syytetään liikesalaisuuksien varastamisesta teleoperaattori T-Mobilelta. Tähän kokonaisuuteen liittyviä syytekohtia on 10.

Yrityksen toimia syytetään "julkeiksi"

Yhdysvaltain virkaa tekevä oikeusministeri Matthew Whitaker ja FBI:n johtaja Christopher Wray julkistivat syytteet maanantaina Washingtonissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

–  Molemmat syytteiden sarjat paljastavat Huawein julkeat ja jatkuvat toimet, joilla se on hyväksikäyttänyt yhdysvaltalaisia yhtiöitä ja taloudellisia instituutioita, Wray sanoi.

Oikeusministeri Whitakerin mukaan Yhdysvallat pyrkii saamaan Mengin luovutetuksi Kanadasta Yhdysvaltoihin, mutta Mengin odotetaan taistelevan tiukasti luovutusta vastaan. Kiina on painostanut Kanadaa rankasti, ja muun muassa sen kahden kansalaisen pidätys Kiinassa on tulkittu Kiinan vastaiskuksi talousjohtajan pidätykselle.

Ensimmäinen kuuleminen on määrä järjestää 6. helmikuuta.

Syytteet tulivat kauppaneuvotteluiden keskelle

Washington Postin mukaan syyttäjät ovat muun muassa sitä mieltä, että Huawei ja erityisesti talousjohtaja Meng valehtelivat pankkiviranomaisille. Syytteen mukaan Meng piti vuonna 2013 pankkiviranomaisille esitelmän, jossa hän järjestelmällisesti valehteli Huawein suhteista iranilaiseen Skycom-yhtiöön. Laki kieltää Yhdysvalloissa operoivia pankkeja käsittelemästä Iraniin liittyviä rahansiirtoja Yhdysvaltojen kautta.

Oikeusministeri Whitakerin mukaan mikään ei viittaa siihen, että Kiinan hallituksella olisi mitään tekemistä kummankaan tapauksen kanssa.

–  Kuten kerroin kiinalaisviranomaisille elokuussa, Kiinan täytyy pitää huolta siitä, että Kiinan kansalaiset ja kiinalaisyritykset noudattavat lakia, Whitaker kuitenkin huomautti.

Syyteet tulevat samaan aikaan, kun Yhdysvallat ja Kiina yrittävät saada lopun kuukausia kestäneeseen kauppasotaansa. Kiinan johtavan kauppaneuvottelijan Liu Hen on määrä tavata Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja amerikkalaisviranomaisia Washingtonissa lähipäivinä. 

Lue myös:

    Uusimmat