Maailma sulkeutuu, mutta Uralin vuoriston keskellä järjestetään merkittävä turnaus – pelaajilla yksi iso ongelma: "Ihmisluonto ottaa vallan"

2:22
Japanin pääministeri Shinzo Abe myönsi: Olympialaisten siirtäminen alkaa näyttää ilmeiseltä.

Maailmanmestaruusottelusta haaveilevat kahdeksan shakinpelaajaa mittelevät haastajaturnauksessa, jonka voittajan on määrä kohdata lajin norjalainen supertähti Magnus Carlsen myöhemmin tänä vuonna.

Shakin haastajaturnaus etenee suunnitellussa aikataulussa siitä huolimatta, että maailma ympärillä sulkeutuu, ja muiden kansainvälisten urheilutapahtumien järjestäminen on keskeytetty toistaiseksi koronaviruspandemian vuoksi.

Uralin vuoriston keskellä sijaitseva Jekaterinburg, turnauksen isäntäkaupunki, on järjestäjien mukaan toistaiseksi virusvapaata vyöhykettä.

Shakkiturnauksen järjestäjät ovat lisäksi ryhtyneet erityisiin toimenpiteisiin pelaajien terveyden turvaamiseksi. Käsidesistä ei ole turnauspaikalla pulaa, ja pelaajien ruumiinlämpö mitataan kahdesti päivässä tehtävässä terveystarkastuksessa.

Kaikki kahdeksan turnaukseen osallistuvaa pelaajaa testattiin koronaviruksen varalta ennen turnausta ja testataan uudelleen kymmenen päivää myöhemmin. Pelaajat ovat turnauksen ajan eristäytyneitä hotellihuoneisiinsa, joihin he voivat tilata ruokaa tuhrien ihmiskontaktien välttämiseksi.

Yksi koronavirustartunnan välttelemiseen liittyvä ohjeistus pelaajilta jää kuitenkin noudattamatta. He eivät malta olla koskematta kasvoihinsa.

– Tietenkin me kosketamme kasvojamme. Se on selvä asia, shakin maailmanlistan kuudentena oleva Maxime Vachier-Lagrave sanoo Wall Street Journalille.

– Meillä on tapoja, joita on pelatessa mahdotonta olla tekemättä. Ajatteleminen käsi leualla tai otsalla on refleksi.

Viime tiistaina alkaneessa turnauksessa kaikki kahdeksan pelaajaa ovat kiellosta huolimatta kosketelleet kasvojaan lähes pakonomaisesti, Wall Street Journal kuvailee.

– Joskus muistan sen hetken ajan, mutta sitten ihmisluonto ottaa vallan, Vachier-Lagrave myöntää.

Kiinalaispelaaja Ding Liren on seurannut muita pelaajia tarkemmin viruksen leviämisen ehkäisemiseksi annettuja ohjeita. Kun Liren saapui Jekaterinburgiin, hänen kotikaupunkinsa Kiinassa oli täydellisen suljetussa tilassa.

Ennen turnausta kaksi viikkoa karanteenissa viettäneen Lirenin vaistot ottivat WSJ:n mukaan vallan keskiviikkona, kun hän hautasi kasvonsa käsiinsä pitkäksi aikaa kesken ottelun.

Kasvojen koskettelusta huolimatta Maailman shakkiliitto Fide yrittää tehdä kaikkensa, ettei haastajaturnauksessa levitetä koronavirusta.

Edellä mainittujen turvatoimien lisäksi turnaus pelataan ilman yleisöä.

– Olemme vaikeassa tilanteessa täällä, koska jos kaikki menee hyvin, me näytämme hyvältä. Mutta jos yksikin pelaaja saa tartunnan, koko turnauksemme on pilalla. Me joudumme hyökkäyksen kohteeksi, Fiden pääjohtaja Emil Sutovsky ennakoi.

Sutovskyn mukaan turnauksen protokollassa harmitusta aiheutti ennen otteluja ja niiden jälkeen normaalisti tapahtuvien kättelyiden kieltäminen. Ne ovat hänen mukaansa niin tärkeä osa shakin perinnettä.

Jekaterinburgissa pelaajat tervehtivät toisiaan tymäkällä kyynärpääkontaktilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja