Maahanmuuttovirasto: Venäläisen Katjan tapaus harvinainen

Maahanmuuttoviraston antama päätös venäläisen Katjan* tapauksessa on erittäin harvinainen Suomessa.

Hän sai puolisonsa, valkovenäläisen Majan* kanssa myönteisen turvapaikkapäätöksen Suomesta pari viikkoa sitten. Maahanmuuttovirasto katsoi, että naiset saattavat lesboutensa takia kohdata vainoa kotimaissaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan venäläisille homoseksuaaleille on toistaiseksi myönnetty alle kymmenen turvapaikkaa Suomesta. Katjan ja Majan lakimiehen mukaan päätös onkin merkittävä.

– Näin tunnustetaan se tosiasia, että homoseksuaalien asema Venäjällä on huono ja että tällaiset henkilöt ovat jopa todellisessa hengenvaarassa, sanoo lakimies Hanna-Maria Seppä Asianajotoimisto Hippi Oy:sta.

Venäjän tilanne kiristyi viime vuonna, kun maassa astui voimaan niin sanottu homopropagandalaki, joka kieltää esimerkiksi homosuhteiden ja pedofilian propagoinnin alaikäisille.

– Se on antanut viranomaisille mahdollisuuksia kohdistaa ehkä vääränlaisia toimenpiteitä vähemmistöihin. Tämä laki ja kiristynyt asenneilmapiiri otetaan huomioon venäläisiä homoseksuaaleja koskevissa päätöksissä, sanoo tulosalueen johtaja Riitta Koskela Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä.

Vuosittain noin parisataa venäläistä hakee turvapaikkaa Suomesta. Koskelan mukaan heistä alle kymmenen vetoaa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumiseen.  Määrä on pysynyt tasaisena viime vuodet.

Tarkkaa tilastoa siitä, miksi turvapaikkoja Suomesta haetaan, ei ole.

"Vainotun ei voida edellyttää menevän kaappiin"

Maahanmuuttoviraston linjauksiin on viime vuosien aikana vaikuttanut vahvasti korkeimman hallinto-oikeuden ennakkoratkaisu vuodelta 2012.

– KHO linjasi ihan viisaasti sellaisen ajatuksen, että seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön ei voida edellyttää menevän niin sanotusti kaappiin, että hän välttäisi viranomaisten vainon, Koskela sanoo.

Koskelan mukaan virasto on pitänyt tätä lähtökohtana jo aiemmin, mutta ratkaisu on vahvistanut linjausta entisestään. Se oli myös keskeinen syy siihen, että virasto on alkanut kiinnittää tarkempaa huomiota homoseksuaalien hakemuksiin.

– Meillä on tarkasteltu päätöskäytäntöjä ja pyrimme koko ajan kehittämään niitä. Lisäksi olemme saaneet koulutusta muun muassa Setalta, Koskela kertoo.

Lakimies Sepän mielestä osaaminen Maahanmuuttovirastossa on hyvällä tasolla. Laissa on kuitenkin kohtia, jotka ovat hakijoille hankalia.

– Lähtökohtaisesti heidän tulisi turvautua oman kotimaansa viranomaisten suojeluun ja esimerkiksi tässä tapauksessa on käynyt selkeästi ilmi, ettei tällaista tosiasiallista mahdollisuutta ole.

Myönteisen turvapaikkapäätöksen keskeisin syy oli juuri se, että Katja kertoi kohdanneensa erittäin raakaa seksuaalista väkivaltaa nimenomaan viranomaisten taholta.

*Nimet muutettu haastateltavien turvallisuuden takia.

Lue myös:

    Uusimmat