Maahanmuutto kiihdytti kierroksia puheenjohtajien tentissä – PS:n linjaus sähköisti vasemmiston

Turvapaikanhakijoita ja pakolaisia koskenut keskustelu herätti odotetusti tunteita Iltalehden eduskuntavaalitentissä.

Pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) kysyttiin tentin alkupuolella siitä, oliko häneltä virhe luvata oma Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön syksyllä 2015. Lupauksesta uutisoitiin ulkomaitakin myöten, mutta turvapaikanhakijat eivät ikinä päässeet taloon.

Sipilä vastasi kaarrellen.

– En tiedä, mikä moka se on. Se osoittautui mahdottomaksi sen jälkeen, kun turvallisuuskysymykset tulivat mukaan. Olen hoitanut sen muulla tavalla, Sipilä sanoi.

Keskustelu jatkui turvapaikanhakijoissa, joista etenkin vasemmistoliiton Li Andersson puhui aktiivisesti, jonkin verran myös pääministeri Sipilän päälle.

”Täytyy ymmärtää maantieteen realiteetit”

Oman lusikkansa soppaan iski perussuomalaisten Jussi Halla-aho, joka totesi, että humanitäärinen maahanmuutto pitäisi lopettaa kokonaan.

Aiemminkin julkisuudessa ollut linjaus sai puoluejohtajien kesken vallinneen tunnelman heti sähköistymään.

Halla-aholta tiedusteltiin, haluaisiko hän todella lopettaa pakolaiskiintiön lisäksi myös turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen.

– Täytyy ymmärtää maantieteen realiteetit. Suomi on Euroopan pussinperä, Halla-aho totesi ja perusteli linjausta esimerkiksi järjestelmää hyväksikäyttävillä ”turvapaikkashoppailijoilla” sekä heikolla kotoutumisella.

Vasemmistojohtajat vastasivat heti

Li Andersson vastasi Halla-ahon näkemykseen toteamalla, että suurin osa suomalaisista on Halla-ahon kanssa eri linjoilla.

– Tämä tiukempi linja on aivan eri kuin mitä perussuomalaiset on aiemmin sanonut. Hyvä, että se tulee nyt rehellisesti esiin, Andersson sanoi.

Myös SDP:n Antti Rinne ilmoitti heti perään, ettei Suomi voi ihmisarvoa kunnioittavana sivistysvaltiona toimia Halla-ahon linjausten mukaisesti.

Juttua muutettu 19.9. klo 17.00: Sipilän sitaattia tarkennettu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja