Maahanmuutto kiristi tunnelmaa vaalitentissä: Sipilä puolusti lupaustaan, Haavisto otti etäisyyttä lentokoneprotestiin – Orpolta syytöksiä vihanlietsonnasta: "Tuolta Jussin joukkueesta he tulevat"

Viiden suurimman puolueen puheenjohtajat kohtasivat tiistai-iltana MTV:n pääministeritentissä. Keskustelu sai uusia kierroksia, kun puhe kääntyi maahanmuuttoon.

Kun vuonna 2015 turvapaikanhakijoita tuli Suomeen ennennäkemätön määrä, lupasi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijaperheen käyttöön. Lupaus ei koskaan konkretisoitunut, koska turvallisuusasiantuntijat eivät sitä suositelleet.

Sipilä on saanut lupauksestaan monelta taholta kritiikkiä, mutta tentissä hän sanoi, että olisi tekemään sen uudestaan.

– Kyllä oma vakaumukseni lähtee siitä, että sellaisessa tilanteessa olevia ihmisiä autetaan. Tuo Kempeleen koti oli silloin tyhjä ja tekisin varmaankin samalla tavalla. Tai en tiedä tekisinkö, jos tietäisin mikä kohu siitä nousee, Sipilä aprikoi.

Orpo kritisoi perussuomalaisia

Jussi Halla-aholta (ps.) kysyttiin, mitä hän ajattelee siitä, että Sipilä sanoi eilen perussuomalaisten "flirttailevan rasismin kanssa". Perussuomalaisten puheenjohtaja ei kuitenkaan vastannut kysymykseen, vaan jatkoi Sipilän suomimista lupauksesta. Halla-ahon mukaan kutsu yllytti turvapaikanhakijoita hakeutumaan juuri Suomeen.

Vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut, on tilanne Halla-ahon mukaan yhä kriisissä.

– Ei tämä kriisi ole ohi, tämä on päällä, Halla-aho sanoi.

Vuonna 2015 sisäministerinä toiminut Petteri Orpo (kok.) vastasi, että tilanne on rauhoittunut. Orpon mukaan tilanne rauhoittui EU:n yhteisillä toimilla. Haasteita on hänen mukaansa silti, muun muassa palautuksissa.

– Turvallisuustilanne on paljon parempi kuin mitä annetaan ymmärtää. Minusta se on todella ikävää, että pelkoa lietsotaan. Se keskustelu mitä käydään vaalitoreilla ja mitä monet ehdokkaat joutuu kohtaamaan sosiaalisessa mediaasa, niin se ei kuulu Suomeen.

Orpolta tivattiin, ketkä tällaista keskustelua lietsovat. Lopulta saatiin myös vastaus.

– Suhteellisen nopea vilkaisu sosiaaliseen median keskusteluihin ja henkilöihin, jotka käyttävät kieltä, joka pelottelee tai ihmisvihamielistä, niin he hyvin usein valitettavasti tuolta Jussin joukkueesta tulevat, Orpo sanoi viitaten perussuomalaisiin.

Tilapäisen oleskeluluvan palauttaminen ei saa kannatusta

Vihreät esittävät tilapäisen oleskeluluvan käyttöönottamista. Se myönnettäisiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, joita ei pystytä palauttamaan heidän kotimaahansa.

Myös SDP oli aiemmin tilapäisen oleskeluluvan kriteeristön laajentamisen kannalla. Nyt Antti Rinteeltä ei tukea herunut, kuten ei muiltakaan puoluejohtajilta.

– Tilanne on nyt rauhoittunut. Ja nyt katsotaan sitä, miten pystyään tämä tilanne hallitsemaan Euroopan mittakaavassa, Rinne kommentoi.

Pekka Haavistolta kysyttiin, että hyväksyykö hän kansalaistottelemattomuuden palautusasioissa. Esimerkiksi nostettiin vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen protesti lentokoneessa. Haaviston mukaan Pennanen toimi yksityishenkilönä, eikä kyseessä ole puolueen linja.

– Minusta se oli ajattelematon toimenpide, Haavisto sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat